Politika

ZBOG KVAROVA MOTORA: Slovački dužnosnici kažu da Rusi 'možda' stoje iza sabotaže aviona MiG-29 poslanih u Ukrajinu

Autor Euractiv/Michal Hudec

Slovački ministar obrane Jaroslav Nad' insinuirao je prošli tjedan da su ruski tehničari koji su radili na slovačkim avionima MiG-29 sabotirali zrakoplove prije njihovog slanja u Ukrajinu.

Izvor: Shutterstock/Soos Jozsef

Borbene avione MiG-29 sovjetske proizvodnje slovačka vojska je naslijedila nakon razlaza Čehoslovačke 1993.

Nedavno su ti avioni poklonjeni Ukrajini, a slovačka vojska ih nike koristila nakon kolovoza 2022.

Ruski tehničari u zrakoplovnoj bazi u Slovačkoj do prošle godine 

"Bili su u letnom stanju, ali to ne znači da su bili sposobni za borbeno djelovanje. Ukrajinci su došli u Slovačku tjedan dana prije isporuke. Sa sobom su donijeli rezervne dijelove i pregledali zrakoplove", objasnio je Nad' u odgovoru na kritike bivšeg premijera Roberta Fica (Smer/SD) koji je kritizirao vladu jer se riješila "vrijednih zrakoplova."

Probleme s avionima možda su namjerno uzrokovali ruski tehničari koji su na avionima radili u zrakoplovnoj bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine, spekulira Nad'.

"Čak je došlo i do policijske istrage, na temelju naših sumnji. Nekim dijelovima motora u avionima imali su pristup slovački mehaničari, no bilo je dijelova kojima su imali pristup samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u dijelovima kojima su pristup imali Rusi", kaže Nad'.

Kvarovi samo u dijelovima zrakoplova kojima su Rusi imali pristup

Iako u istrazi nije utvrđena namjerna sabotaža, slovačko ministarstvo obrane je "izgubilo povjerenje u ruske tehničare u zrakoplovnoj bazi Sliač jer su se kvarovi stalno javljali u dijelovima kojima su samo oni imali pristup," priopćeno je iz ministarstva.

Bivši zapovjednik slovačkog ratnog zrakoplovstva, general-pukovnik Ľubomír Svoboda, također je rekao medijima da postoji mogućnost da su Rusi sabotirali avione.

"Od njih smo preuzeli motor koji je trebao trajati 350 sati. Ali onda je na kraju odradio samo 70 sati letenja. Kakav je onda zaključak? Možda je kvaliteta rada bila jednostavno loša, recimo to tako. Ne znam," rekao je u razgovoru za slovački list Dennik N.

Rusko veleposlanstvo u Bratislavi priopćilo je da slovačka isporuka aviona Ukrajini dovodi do "nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni oni koji su o tome donijeli odluku".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Russians may have sabotaged Slovak fighter jets, says defence minister)