Politika

MINISTAR BOŽINOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE ZA PROTJERIVANJE MIGRANATA: WhatsApp grupa namijenjena borbi protiv krijumčara ljudi

Autor G.I.

Mediji upozoravaju da WhatsApp nije službeni policijski kanal na kojem se poruke pohranjuju te ne mogu poslužiti kao dokaz.

Postupanje policije prema migrantima u Hrvatskoj je i dalje pod povećalom javnosti
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je pred novinarima u četvrtak u Zagrebu da je policijska WhatsApp grupa, čiji je dio sadržaja objavljen i u hrvatskim medijima, bila namijenjena za operativnu komunikaciju u borbi protiv krijumčara migranata. Naglasio je da su sva postupanja prema migrantima službeno evidentirana.

Nizozemski neprofitni istraživački portala Lighthouse Reports objavio je 60-ak snimki zaslona hrvatske policijske WhatsApp grupe "OA Koridor II - Zapad" koje prikazuju komunikacija policijaca o grupama migranata koje su presretali.

U porukama dijele se osobni podaci, fotografije, lokacije, nacionalnost i informacije o postupanju prema ukupno 1337 osoba, kao i snimke videozaslona policijske sigurnosne kamere te podaci o kretanjima novinara s njihovim osobnim podacima i fotografijama.

WhatsApp grupa za bržu komunikaciju policije

U komunikaciji su bila najmanje 33 niže i više rangirana policijska službenika,, uključno sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije, načelnikom Uprave za granicu Zoranom Ničenom.

Iz razmijenjenih poruka može se zaključiti da je vrh hrvatske policije, bio detaljno obaviješten o uhićenjima u "Akciji Koridor". No, WhatsApp nije službeni kanal na kojem se poruke pohranjuju i kasnije mogu poslužiti kao dokaz,  navodi Lighthouse Reports.

Božinović nije zanijekao postojanje WhatsApp grupe Koridor niti objavljeni sadržaj rekavši da je skupina osnovana u sklopu policijske akcije Koridor radi operativnog komuniciranja službenih osoba. Naglasio da je grupa ugašena prije nekoliko godina.

“Operativna akcija Koridor nije nikakva tajna akcija, ona se provodi vrlo intenzivno u zadnjih pet godina. To je akcija koju provodi hrvatska policija protiv krijumčara migranata”, pojasnio je Božinović i istaknuo da Whatsapp grupe omogućava bržu komunikaciju od redovne.

Policijska komunikacija je iz 2019. i 2020. godine, a na objavama se vide fotografije skupina migranata, od kojih neki kleče ili leže u šumi s licem prema zemlji te informacije o lokacijama na kojima su uhvaćeni. U jednoj od poruka policajac traži “pet marica za prijevoz i odvraćanje” kod migranata uhvaćenih u blizini Velikoj Gorici.

Božinović: Nije bilo pushbackova, svim migrantima ponuđena međunarodna zaštita

Novinari su ministra pitali je li spomenuto odvraćanje protivno zakonu, na što je ministar odgovorio, da bi najprije trebao vidjeti poruku, kako bi na nju odgovorio.

Na zatraženo pojašnjenje je li od početka migrantske krize u Hrvatskoj bilo "pushbackova", odvraćanja migranata protivnog zakonima o međunarodnoj zaštiti, ustvrdio je kako toga nije bilo. Nije se dogodilo “da im nije ponuđen azil ili međunarodna zaštita”, poručio je Božinović.

Tvrdi da su svi migranti koji su ušli u Hrvatsku registrirani te da im se nudi podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Ako odbiju zahtjev, dobiju rješenje da, sukladno zakonu, moraju napustiti teritorij Europske unije, što znači i Hrvatske.

Naveo je da migranti u Hrvatskoj “ostvaruju svoja prava” u skladu sa Zakonom o međunarodnoj zaštiti te ponovio da je Hrvatska u procesu ulaska u Schengen prošla najstrože evaluacije eksperata iz država članica i europskih institucija.

Ustvrdio je kako hrvatska policija učinkovita u borbi protiv krijumčara migranata, samo u posljednja 24 sata uhićeno ih je desetero, a ove godine 250. S druge strane, zaprimljeno je više tisuća zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Migranti su žrtve

Ove je godine u Hrvatskoj više od 8500 migranata podnijelo zahtjev za međunarodnom zaštitom, nakon čega se mogu slobodno kretati unutar Schengenskog prostora.

Božinović tvrdi kako migranti to uglavnom rade kako bi “izvrdavali" propise i otišli u zemlje gdje žele boraviti ili imaju nekoga od obitelji. Time krše zakone, a u sve su upleteni i krijumčari pa migranti postaju žrtve, istaknuo je.

Kao način za rješavanje problema ilegalnih migracija je naveo precizni dogovor članica Europske unije o reguliranju cijelog procesa.

“Hrvatskoj je u najvećem interesu da taj proces bude reguliran, ne u svrhu zaštite granica nego zaštite tih ljudi. Svatko tko pomaže migrantima da ilegalno uđu i prođu kroz teritorij članica EU-a radi protivno zakonu, a po zakonu su svi ti migranti žrtve. Oni i jesu žrtve”, istaknuo je još Božinović.

Mnoge današnje izjave Božinovića su u suprotnosti s navodima Lighthouse Reportsa, kao i sa svjedočenjima brojnih migranata, koji su međunarodnim humanitarnim organizacijama i medijima proteklih godina govorili o nasilnom ponašanju hrvatske policije, kao i o tome da nisu dobili mogućnost traženja azila ili međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

Priopćenjem se naknadno oglasilo i hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova.