Politika

PLENKOVIĆ U SKOPJU: Bezuvjetna podrška Sjevernoj Makedoniji na putu prema Europskoj uniji

Autori HRT G.I.

Hrvatski premijer izrazio uvjerenje da će Sjeverna Makedonija za nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije

Izvor: Twitter Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković službeno je danas posjetio Sjevernoj Makedoniji gdje se najprije sastao s predsjednicima tamošnje vlade i države, Dimitrom Kovačevskim i Stevom Pendarovskim.

Plenković je posjet Sjevernoj Makedoniji započeo susretom s Kovačevskim. “Potvrdili smo odlične bilateralne odnose i sve razvijeniju gospodarsku suradnju. Hrvatska je najsnažnija zagovornica europskog puta Sjeverne Makedonije, koja zaslužuje nastaviti pristupne pregovore i postati članica Europske unije“, objavio je Plenković na Twitteru.

Trgovinska suradnja napreduje

“Smatram da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije, a Hrvatska joj na tom putu od srca i bez ikakvih kondicija pomaže već godinama”, rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Kovačevskim.

Dodao je kako je Sjeverna Makedonija na europskom putu nerijetko bila neopravdano usporavana.

Odnose dviju zemalja okarakterizirao kao izvrsne, prijateljske i kvalitetne te izrazio zadovoljstvo što je trgovinska suradnja dosegnula skoro 300 milijuna eura. “Posebno nam je drago da je veliki broj makedonskih turista posjetio Hrvatsku, ostvarili ste oko 290.000 noćenja u prošloj godini“, istaknuo je.

Kovačevski o zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji

“Hrvatska je među onima koji najglasnije i najkonzistentnije podržavaju našu eurointegraciju”, kazao je Kovačevski na zajedničkoj novinarskoj konferenciji.

”S Hrvatskom nas vezuje ne samo zajednička prošlost, već i želja za bolju zajedničku budućnost”, dodao je.

Kovačevski je podsjetio da se susreo Plenkovićem, kojeg je nazvao dragim prijateljem, nakon što je bio u posjetima Srbiji i Sloveniji. Izrazio je zadovoljstvo što može razgovarati sa svojim kolegama koji, kako je rekao, "istinsku razumiju regiju i prilike u kojima se nalazimo".

Plenković se potom susreo s predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim nakon čega je napisao na Twitteru da nastavljaju graditi prijateljske i partnerske odnose hrvatskog i makedonskog naroda te jačati gospodarsku suradnju. “Zajednički cilj nam je da Sjeverna Makedonija nastavi ići naprijed prema članstvu u EU. Dijelimo stav o važnosti nastavka podrške Ukrajini“, dodao je.

Teme razgovora gospodarska suradnja i manjine

Hrvatski premijer se obratio i zastupnicima na svečanoj sjednici sjevernomakedonskog parlamenta Sobranja, a u Skopju su predviđeni i sastanci s predstavnicima opozicijske stranke VMRO-DPMNE, vjerskih zajednica te hrvatskom zajednicom i predstavnicima hrvatskih tvrtki.

Teme Plenkovićevih razgovora s domaćinima bile su i status hrvatske manjine, koja u Sjevernoj Makedoniji ima oko 4000 pripasdnika te jačanje bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje.

U hrvatskoj delegaciji bili su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj.