Politika

PRETRES U BRUXELLESU: Policija upala u sjedište Europske pučke stranke

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Belgijska policija je u utorak izvršila pretres sjedišta Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu, doznaje Euractiv iz izvora bliskih istrazi.

Izvor: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Po njemu, belgijska policija pretresla je prvi i treći kat sjedišta stranke u briselskoj Rue du Commerce. Po prvim informacijama, policija je zaplijenila računala vezana za istragu o navodnim korupcijskim radnjama za vrijeme kampanje za europske izbore 2019. godine.

Član njemačke demokršćanske stranke CDU Mario Voigt iz pokrajine Tiringije u to je vrijeme bio voditelj digitalne kampanje za lidera EPP-a Manfreda Webera. Po napisima u njemačkim medijima, istražitelji se bave sumnjivim dodjeljivanjem ugovora za digitalu izbornu kampanju kompaniji iz Tiringije.

Voigt je danas prvi čovjek stranke CDU u toj pokrajini i zastupnik u regionalnom parlamentu. U rujnu je odbor tirinškog parlamenta izglasao ukidanje zastupničkog imuniteta za Voigta koje je tražilo njemačko tužiteljstvo - no nejasno je je li ta istraga povezana s pretresom u Bruxellesu.

Europska pučka stranka (EPP) je najstarija i najveća europska politička skupina, i okuplja konzervativne stranke iz svih europskih zemalja, uključujući i hrvatski HDZ.

U kratkom priopćenju iz EPP-a su potvrdili da su "predstavnici belgijske i njemačke policije posjetili sjedište stranke u Bruxellesu" i dodali da je "posjet vezan za istragu u njemačkoj Tiringiji... Stranka potpuno transparentno surađuje s nadležnima, i stavlja im na raspolaganje sve relevantne informacije i dokumente."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: BREAKING: Belgian police raids EPP headquarters in Brussels)