Politika

FINSKI ZAOKRET UDESNO: Gorak poraz premijerke Marin u tijesnoj izbornoj trci triju stranaka

Autor Goran Ivanović

Dosadašnja finska premijerka i čelnica Socijaldemokratske stranke Sanna Marin poražena na parlamentarnim izborima na kojima je najviše glasova dobila Nacionalna koalicija desnog centra ispred desničarke populističke Stranke Finaca

Helsinki, Finska
Izvor: Pixabay


Finska Nacionalna koalicija desnog centra na čelu s Petterijem Orpom pobijedila je na parlamentarnim izborima u nedjelju s 20,8 posto glasova. Slijedi populistička desničarska Stranka Finaca s rekordnih 20,1 posto glasova, koju vodi mlada političarka RiikkaPurra, dok je na trećem mjestu Socijaldemokratska stranka dosadašnje premijerke Sanne Marin s 19,9 posto glasova.

"Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje", rekla je u obraćanju pristašama 37-ogodišnja Marin koja je izgubila premijersku funkciju.

SDP u oporbu iako je jača nego 2019. godine

Nacionalna koalicija trebala bi dobiti 48 od 200 mjesta u parlamentu, Stranka Finaca 46, a socijaldemokrati 43.
Iako su socijaldemokrati u nedjelju čak povećali broj svojih zastupnika u parlamentu, zahvaljujući prije svega popularnosti 37-godišnje Marin, nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova da bi pokušali ponovno oblikovati vladu.

Marin je bila najmlađa premijerka na svijetu kada je počela voditi finsku vladu krajem 2019. godine. Dobila je brojne pohvale zbog dobrog upravljanja pandemijom covida-19 i procesom pristupanja NATO-u te kao i zbog svojih stavova protiv susjedne Rusije. No, kritizirali su je zbog stanja gospodarstva, posebice rasta javnog duga, ali i video snimaka sa zabava na kojima je bila.

Orpo vjerojatno sastavlja desničarsku vladu

Mandat za sastav nove vlade dobit će najprije iskusni finski političar Orpo, koji će morati skupiti više od 100 mjesta u parlamentu s 200 zastupnika da bi vodio državu, a to neće biti jednostavno.

Može formirati desničarsku koaliciju s Purre ili pokušati postići dogovor s Marin. No, dosadašnja premijerka pripada lijevom krilu SDP-a i teško da će ući u kolo s konzervativcima.

Prema dosadašnjim iskustvima za oblikovanje vlade u državi s 5,5 milijuna stanovnika može biti proteći od nekoliko tjedna do nekoliko mjeseci.

Finska bi u utorak trebala i službeno postati 31. članica NATO-a, potvrdili su danas u sjedištu vojnog saveza.