Politika

NAKON PUTINOVIH PRIJETNJI: 'Moramo biti spremni na sve' poručuje predsjednica Europskog parlamenta Metsola

Autor Euractiv/Oana-Carmen Zamfir

"Moramo biti spremni na sve," rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u odgovoru na pitanje o ruskoj najavi razmještanja nuklearnog oružja u Bjelorusiji, u razgovoru za rumunjski TV kanal Digi24.

Izvor: Digi24.ro

Metsola, koja je preuzela predsjedavanje Europskim parlamentom u siječnju 2022., upozorava na opasnost širenja populističkih narativa po cijeloj Europi uoči europskih izbora zakazanih za proljeće 2024. Dodaje da etablirane političke stranke ne smiju ignorirati razočarane birače - ali i da bi trebale raditi na "suprotstavljanju takvim narativima."

U razgovoru za Digi24 Metsola je komentirala i na najave Vladimira Putina da će u susjednoj Bjelorusiji postaviti nuklarno oružje, čime bi se ono približilo teritoriju koji štiti NATO savez.

"Radi se o eskalaciji, i to nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog (za Vladimira Putina) - što je iznimno snažna poruka bez presedana... Moramo biti spremni na sve, i u ovom trenutku moramo shvatiti da rat ne prestaje. Nastavit ćemo inzistirati da se Rusija povuče iz Ukrajine, nećemo prestati to govoriti," rekla je Metsola.

Metsola je govorila i o problemu "sve većeg broja birača koji se osjećaju kao da nemaju glas" - problem koji je osobito važan uoči europskih izbora sljedeće godine.

"Može se možda reći da su se tradicionalne stranke naviknule na svoju biračku bazu i samo se njima obraćaju u smislu poruka koje šalju, bez obzira radi li se o ratu, društvenim i ekonomskim posljedicama, visokoj stopi inflacije, itd... Moramo shvatiti da je najgore što možemo učiniti jest da zanemarujemo te razočarane birače i ne suprotstavljamo se takvom narativu. U današnjoj politici vrlo je lako širiti populističke naslove," rekla je Metsola.

"Ali ako ste u politici zato da napravite ispravnu stvar, morate se pobrinuti da idete i iza naslova, i da objasnite na koji način činite razliku u životima običnih ljudi, kako možete iskomunicirati tu poruku, kako je politika sredstvo za dobre stvari," dodaje Metsola.

U sadašnjem sazivu Europskog parlamenta, unatoč porastu desničarskih i populističkih stranaka, Metsola kaže da se "većine formiraju u konstruktivnom proeuropskom centru" - skupini koja će donijeti odluke za suočavanje s "izazovima u području migracija, klimatskih promjena, digitalnog svijeta, i bilo čega drugog što će se naći pred Europskom unijom u narednih nekoliko godina."

Upitana za komentar medijskih napisa po kojima bi mogla biti jedan od kandidata Europske pučke stranke (EPP) za sljedeću predsjednicu Europske komisije, Metsola je izbjegla dati jasan odgovor.

"Za mene je funkcija predsjednice parlamenta ne samo privilegija i čast, već i velika odgovornost. To je uloga koju shvaćam vrlo ozbiljno, i koju ću nastaviti obnašati do kraja mandata. A nakon tog, kandidirat ću se na europskim izborima na rodnoj Malti."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Parliament chief: ‘We have to be prepared for anything’ amid Putin nuke threats)