Politika

HRVATSKA POMAŽE UKRAJINI: JOŠ POLA MILIJUNA EURA U OKVIRU PAKETA POMOĆI NATO SAVEZA

Autor G.I.

Priprema se teren za zbrinjavanje najmanje 20 ukrajinskih ranjenika, a očekuje se i donacija 14 hrvatskih vojnih transportnih helikoptera Ukrajini.

Andrej Plenković
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska će pomoći Ukrajini s 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu, odlučeno je danas na redovitoj sjednici vlade. Vlada će novac za provedbu odluke osigurati preraspodjelom proračunskih sredstava namijenjenih Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

“Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći“, podsjetio je na sjednici hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini“, dodao je šef hrvatske diplomacije.

Hrvatska očekuje novo naoružanje iz Washingtona

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a, kojim pomaže pravo Ukrajine na samoobranu, kako je to rekao glavni tajnik Saveza, Jens Stoltenberg, je mehanizam za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini, a funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je uvodno na sjednici vlade uz najavu odluke o pola milijuna eura pomoći Ukrajini, naglasio da su hrvatska i američka vlada dogovorile potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara.

“Nastavljamo partnersku suradnju sa Sjedinjenim Državama. Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne i obrambene suradnje s SAD-om“, rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska kroz taj program već dobila 800 milijuna dolara. Hrvatska bi od SAD-a trebala nabaviti još 8 helikoptera Black Hawk.

Hrvatska pomaže Ukrajini na različite načine, a kako je u srijedu objavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, uskoro bi mogla prihvatiti do 20 ranjenika, veterana ili civila iz te zemlje, ovisno o zahtjevima ukrajinske strane.

Donacija 14 transportnih helikoptera

Radi se o provedbi odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj koju je hrvatska vlada donijela 16. ožujka.

O provedbi odluke su putem videokonferencije u srijedu razgovarali ministri branitelja Hrvatske i Ukrajine Tomo Medeved i Julija Laputina.

Aktivnosti hrvatske vlade za pomoć Ukrajini provodi i Ministarstvo obrane koje će uskoro ukrajinskoj vojsci donirati 14 vojnih transportnih helikoptera sovjetske proizvodnje, čiji resursi su pred istekom. Hrvatska postupno napušta naoružanje i tehniku sovjetskog podrijetla i prelazi na zapadne proizvođače.

O hrvatskoj pomoći Ukrajini je u srijedu tijekom posjeta Odesi sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim razgovarao hrvatski ministar obrane Mario Banožić.