Politika

NOVA REGIONALNA PLATFORMA: Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija pokrenuli forum za sigurnosnu politiku

Autor Euractiv/Alice Taylor

Četiri zemlje zapadnog Balkana - bez Srbije - u srijedu su pokrenule tzv. QUAD inicijativu, kojoj je cilj potpuno usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije

Izvor: Philippe BUISSIN/© European Union 2022 - Source : EP

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, albanska ministrica za europske i vanjske poslove Olta Xhaçka, kosovski doministar za vanjske poslove i dijasporu Kreshnik Ahmeti, i savjetnik za vanjsku politiku crnogorskog premijera Đorđe Radulović, pokrenuli su zajedničku inicijativu, u svjetlu zbivanja s Ukrajinom i Rusijom.

"Nakon ruske agresije na Ukrajinu, usklađivanje sa zajedničkom politikom vanjske sigurnosti - ali i više od toga, položaj i vrijednosti demokratskog svijeta - postali su jedan od najvažnijih prioriteta za države koje se nadaju članstvu u Europskoj uniji, a pritom se šalje i jasna poruka o tome gdje te zemlje spadaju", rekao je Osmani, kako prenosi makedonska agencija MIA.

'Nema odstupanja od europskog puta'

Skupina će se fokusirati na vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, osobito na energetsku krizu, ekonomske posljedice koje je prouzročio rat u Ukrajini, te hibridne prijetnje.

Osmani je rekao da je zadovoljan zbog osnivanja četveročlanog QUAD foruma, dodavši da su sve četiri zemlje pokazale da su partner od povjerenja za NATO savez i Europsku uniju, zbog toga što su se prisdružile sankcijama protiv Rusije i što pružaju humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini.

Osmani je govorio i o predstojećim reformama u Sjevernoj Makedoniji, dodavši da "nema odstupanja" od europskog puta Sjeverne Makedonije, "zemlje poznate po svojoj multietničkoj demokraciji i koheziji, koje su potvrđene i odlukom da se nedavni pregovori između Kosova i Srbije održe u Ohridu".

Srbija pod kritikama zbog neuvođenja sankcija Rusiji

U regiji postoji i druga inicijativa za prekograničnu suradnju, Otvoreni Balkan, u kojem su Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, kojoj je cilj ostvarenje slobodne trgovine i kretanja robe i ljudi kroz te zemlje.

Nije ponuđeno nikakvo objašnjenje za odsustvo Srbije. Srbija se zasad odbija prikloniti većini sankcija protiv Rusije koje su uvele SAD i EU, zbog čega se često nalazi pod kritikom Bruxellesa.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Four EU hopefuls, except Serbia, create group to align with EU security policy)