Politika

PICULA POSJETIO KIJEV: Europski socijalisti podržavaju članstvo Ukrajine u Europskoj uniji

Autor Adriano Milovan

Hrvatski eurozastupnik iz redova SDP-a i skupine S&D u Kijevu se sastao s ukrajinskim dužnosnicima, kao i s nevladinim aktivistima

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski eurozastupnik i koordinator skupine Socijalisti i demokrati (S&D) za vanjske poslove Tonino Picula posjetio je Kijev, priopćili su iz njegova ureda.

Picula se u srijedu u glavnom ukrajinskom gradu sastao s premijerom Denisom Šmihalom, zatim s prvim zamjenikom predsjednika ukrajinske Vrhovne Rade Oleksandrom Kornijenkom te s nevladinim aktivistima.

Podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine 

Izaslanstvo S&D-ja u Europskom parlamentu, na čelu s predsjednicom Iratxe Garcijom Perez, posjetilo je u srijedu Ukrajinu, a Picula je u posjetu sudjelovao kao član delegacije.

Cilj posjeta bio je razgovor s ključnim predstavnicima ukrajinske vlade, parlamenta i administracije predsjednika Volodimira Zelenskog. Izaslanstvo S&D-ja izrazilo je potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i njenim ambicijama da postane članica Europske unije, ističe se u priopćenju.

Odali počast Ukrajincima 

"Naša predanost pravednoj borbi Ukrajine trajat će dok god to bude potrebno. Ukrajina može i dalje računati na našu humanitarnu, vojnu, političku, gospodarsku, financijsku i tehničku podršku. Nastavit ćemo surađivati i u privođenju pravdi svih u režimu Vladimira Putina odgovornih za užasne ratne zločine, što je započelo nedavnim uhidbenim nalozima Međunarodnog kaznenog suda (ICC)", poručio je Picula.

Inače, izaslanstvo S&D-ja odalo je počast Ukrajincima koji su riskirali svoje živote ne samo kako bi oslobodili svoju zemlju, već i kako bi se borili za zajedničke europske vrijednosti i europsku budućnost, zaključuje se u priopćenju.

Ukrajina čeka početak pregovora o ulasku u EU

Rusija je 24. veljače prošle godine napala Ukrajinu i do sada je zauzela otprilike petinu ukrajinskog teritorija, na istoku i jugu zemlje. Rusija je na jesen prošle godine ta područja i anektirala.

Ruska agresija na Ukrajinu i aneksija ukrajinskog teritorija naišli su na osudu najvećeg dijela svijeta. Iako su Ujedinjeni narodi (UN) od Moskve zatražili da se povuče s ukrajinskog teritorija, u Kremlju to odbijaju učiniti.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveći izbjeglički val u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Velik broj Ukrajinaca i Rusa poginuo je u ratu, a počinjeni su i brojni ratni zločini nad civilnim stanovništvom, dok su ratne štete ogromne.

ICC je nedavno podigao optužnicu protiv Putina.

Ukrajina je 28. veljače prošle godine, nekoliko dana nakon početka ruske invazije, podnijela zahtjev za pristupanjem EU. Europsko vijeće joj je u lipnju dodijelilo status kandidata za članstvo. No, pregovori o pristupanju Ukrajine Uniji još nisu počeli.