Politika

ZBOG ČLANSTVA U NATO SAVEZU: Rusko veleposlanstvo u objavi na Facebooku otvoreno zaprijetilo Finskoj i Švedskoj

Autor Euractiv/Charles Szumski

Rusko veleposlanstvo u Stockholmu otvoreno je zaprijetilo Švedskoj i Finskoj vojnom odmazdom zbog izglednog članstva tih zemalja u NATO savezu i usput ustvrdilo da primaju "sve više pisama podrške" od običnih Šveđana

Izvor: Pixabay

Objava se pojavila na Facebook profilu ruskog veleposlanstva u Švedskoj u srijedu navečer.

"Ako itko još vjeruje da će ovo nekako poboljšati sigurnost Europe, onda može biti siguran da će novi članovi neprijateljskog saveza postati legitimne mete ruskih mjera odmazde, uključujući i onih vojnih," stoji u objavi.

Optužili Švedsku da postaje 'američka kolonija'

Rusko veleposlanstvo optužilo je Švedsku da "postupno postaje američka kolonija" i kritizirala švedsku podršku Ukrajini.

"Švedska polako, korak po korak, ostaje bez suverenosti nad vlastitom vanjskom politikom, i priprema se za poslušnu transformaciju u još jednu američku koloniju... Švedska, koja zanemaruje vlastite obrambene sposobnosti, povećava isporuke teškog borbenog naoružanja, uključujući i ono koje se stavlja izvan upotrebe (za švedske potrebe)."

"Švedski dobrovoljci se pridružuju ukrajinskim vojnim snagama, i - zbog neke nevjerojatne slučajnosti - i dalje se vode kao osoblje švedskih oružanih snaga".

Rusi kažu da dobivaju pisma 'običnih' Šveđana

Rusko veleposlanstvo također tvrdi da prima pisma podrške Šveđana, iako ih istovremeno ne želi objaviti.

"Veleposlanstvo prima sve više i više pisama običnih Šveđana u kojima se osuđuju transatlantske ambicije Stockholma i izražava solidarnost s Rusijom. Već smo objasnili zašto ih ne objavljujemo," navodi se u priopćenju.

Euractiv nije naveo ruske razloge za neobjavu navodnih pisama.

Švedska vlada prosvjedovala

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström objavio je u srijedu da je pozvao na razgovor ruskog veleposlanika u Švedskoj Viktora Tatarinceva.

"Švedskoj je važno da može uputiti protest protiv očitog pokušaja da se utječe na njene odluke, a najprikladniji način za to u diplomatskim okvirima jest pozvati veleposlanika na razgovor," rekao je Billström, dodavši da švedsku sigurnosnu politiku određuje samo Švedska "i nitko drugi" osim nje.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Russian Embassy in Stockholm threatens Sweden, Finland over NATO accession)