Politika

USKORO NOVA PRAVILA: Vize za uzlazak na područje Schengena bit će digitalne, a zahtjevi će se podnositi online putem

Autor Adriano Milovan

EU želi olakšati i ubrzati proces izdavanja viza te ojačati sigurnost područja Schengena

Viza za ulazak na područje Schengena
Izvor: Bjrn Wylezich / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska unija namjerava digitalizirati proceduru izdavanja viza za ulazak na područje Schengena, priopćili su u srijedu iz Vijeća EU.

Prijedlog digitalizacije izdavanja viza prihvatili su predstavnici članica Unije, a cilj mjere je ubrzati izdavanje viza i cijeli proces učiniti sigurnijim.

Platforma za podnošenje zahtjeva za vizom

Sukladno tome, predlaže se pokretanje platforme za izdavanje viza za ulazak u prostor Schengena, u kojem su 23 članice Unije, uključujući i Hrvatsku, kao i članice EFTA-e – Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island.

Članice EU koje nisu u Schengenu – Rumunjska, Bugarska i Cipar, viznu politiku ionako usklađuju s onom u šengenskom prostoru, budući da im je krajnji cilj ulazak u Schengen.

Izvan Schengena je i Irska, no ona je s Ujedinjenim Kraljevstvom članica Common Travel Area (CTA), područja slobodnog putovanja na Britanskom otočju. Uz to, irska je vizna politika u najvećoj mjeri usklađena s onom u Schengenu.

Odlazak u veleposlanstva i konzulate samo u iznimnim slučajevima

Sukladno novom prijedlogu, državljani trećih zemalja koji trebaju vizu za ulazak na područje Schengena zahtjev za vizom podnosili bi online putem.

Zahtjev bi se podnosio putem posebne stranice za izdavanje šengenskih viza, a potom prosljeđivao nadležnim tijelima članice Schengena koju podnositelj zahtjeva namjerava posjetiti. Pritom bi sam sustav, ako putnik namjerava posjetiti više zemalja, određivao koja je zemlja nadležna za izdavanje vize, ovisno o duljini boravka u svakoj od zemalja.

Putem internetske stranice za izdavanje šengenske vize, podnositelj zahtjeva priložit će i svu potrebnu dokumentaciju te platiti potrebne naknade. Moći će se informirati i o statusu svog zahtjeva.

Odlazak u veleposlanstva i konzulate bit će neophodan samo za one koji prvi put traže šengensku vizu, kao i za one čiji biometrijski podaci više nisu adekvatni. Također, po vizu će osobno u veleposlanstva ili konzulate morati i oni s novim putnim dokumentima, objašnjavaju u Vijeću.

Barkod umjesto papira

Nova šengenska viza izdavat će se u digitalnom obliku s barkodom. To će, napominju u Vijeću, smanjiti opasnost od krađe papirnatih viza.

"Digitalna šengenska viza olakšat će legitimnim putnicima podnošenje zahtjeva, dok će istodobno pomoći da šengensko područje postane sigurnije. Mrežne aplikacije smanjit će broj putovanja u konzulat za putnike i olakšati proces za nacionalne uprave. Na u isto vrijeme, digitalna viza će stati na kraj riziku krivotvorenja i krađe naljepnice vize", poručila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard.

U Bruxellesu objašnjavaju kako im nove tehnologije omogućuju brže i sigurnije izdavanje viza.

Podsjećaju da je Europska komisija još prošle godine preporučila izdavanje e-viza. Konačnu odluku o tome mora dati Europski parlament.