Politika

INICIJATIVA HRVATSKE EUROZASTUPNICE: Željana Zovko pozvala na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a

Autor Adriano Milovan

Zovko ističe kako se od početka svog rada zalagala za rasvjetljavanje zločina svih totalitarnih režima, posebno na području bivše Jugoslavije

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pozvala je otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a u zemljama bivše Jugoslavije, priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP),u sastavu koje djeluje i HDZ, na čijoj je listi Zovko izabrana u Europski parlament.

Zovko je to poručila kao uvodni govornik na seminaru "Ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu: Trajno naslijeđe totalitarnih tajnih službi i njihovih novih mreža utjecaja", kojeg je organizirao bugarski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Kovačev.

'Totalitarni režimi su pali, ali domet njihovih tajnih službi i mreža i dalje živi' 

"Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi. Stoga ponovno pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se potpuno istražile i rasvijetlile postojeće strukture i njihovi zločini", poručila je Zovko, a prenosi Klub zastupnika EPP-a, čija je potpredsjednica Zovko, u priopćenju od utorka.

Dodala je kako od početka svog rada zagovara rasvjetljavanje zločina i struktura svih totalitarnih režima. Zbog toga je, naglasila je, putem svojih amandmana u sadržaj niza rezolucija uključila i poziv na otvaranje arhiva u državama nastalima raspadom bivše Jugoslavije. Naglasila je kako se mora nastaviti podržavati rad povjesničara, arhivista i državnih institucija.

"Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest. Moramo biti u stanju prepoznati totalitarizam kakav jest, kako bismo se nosili s njegovim naslijeđem koje još uvijek traje u europskom susjedstvu", zaključila je Zovko.

Zovko već pozivala na otvaranje arhiva tajnih službi

U Klubu zastupnika EPP-a podsjećaju da je Zovko 2019. godine radila na rezoluciji o važnosti sjećanja za budućnost Europe u kojoj su osuđena masovna kršenja ljudskih prava od strane svih totalitarnih režima.

Uz to, Zovko je tijekom rada na izvješću Odbora za vanjske poslove o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu u 2021. godini amandmanima u konačan tekst uključila poziv za otvaranjem arhiva UDBA-e i KOS-a, zaključuje se u priopćenju.