Politika

PROŠIRENJE NATO SAVEZA: Mađarska odobrila članstvo Finske, ali ne i Švedske

Autor Euractiv/Charles Szumski

Mađarski parlament u ponedjeljak je odobrio članstvo Finske u NATO savezu, no glasanje o Švedskoj opet je odgođeno. Budimpeštu navodno "iritiraju" kritike njene demokracije i vladavine prava pod vladom Viktora Orbána

Izvor: Pixabay

Zastupnici mađarskog parlamenta izglasali su finsko pristupanje NATO savezu većinom od 182 glasa za i samo šest protiv, što znači da je sad za ulazak Finske u NATO savez potreban još samo pristanak Turske.

Nakon osam mjeseci odgađanja da zastupnici glasaju o članstvu Finske, smatralo se da će prijedlog glatko proći jer je vladajuća stranka Fidesz već najavila podršku svih svojih zastupnika koji u parlamentu čine većinu.

Ponovno odgođena odluka o Švedskoj 

Međutim u slučaju Švedske parlament je odlučio opet odgoditi odluku i odvojeno razmotriti njenu molbu. Predsjednik parlamenta László Kövér rekao je da Mađarska podupire švedsko članstvo i da se ratifikacija može očekivati ""u bliskoj budućnosti."

Iako švedski premijer Ulf Kristersson nije uspio dobiti objašnjenje mađarske strane za takav potez kad se susreo s mađarskim kolegom u Bruxellesu, nekoliko mađarskih dužnosnika je kao razlog navelo da Budimpeštu "iritiraju" švedske kritike njihove zemlje.

"Neki mađarski zastupnici osjećaju se neugodno jer su vidjeli da je švedskim ministrima ušlo u naviku preispitivanje demokracije u Mađarskoj," rekao je Balázs Orbán, "politički savjetnik" premijera Viktora Orbána.

"Više puta su vrijeđali mađarske glasače i političare, dakle cijelu Mađarsku," dodaje Orbánov savjetnik Orbán.

Stockholm pod lavinom kritika iz Budimpešte

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošlog vikenda je izjavio da su se mađarski političari umorili od "upiranja prstom" od strane nordijskih zemalja zbog mađarskih problema s vladavinom prava.

U ožujku 2021. Kristersson - tada lider švedske opozicije - rekao je da je "za Europsku uniju velik dio posla predstavlja razbijanje onog što se događa u Mađarskoj, da se izvrši pritisak na mađarsku vladu i da se podrži sve jača opozicija."

Orbánov savjetnik Orbán također je "na zub" uzeo i švedsku ministricu za europske poslove, Jessiku Roswall, koja je u vrijeme kad je bila glasnogovornica Kristerssonove stranke rekla da je "potrebno da EU jasno djeluje, i da se mehanizam koji kondicionira korištenje europskih fondova iskoristi za prekidanje isplata Mađarskoj."

Švedski ministar za zapošljavanje i integracije - i lider Liberalne stranke - Johan Pehrson također se našao pod kritikom Budimpešte jer je jednom izjavio da "mađarska ksenofobna i nacionalistička vlada nastavlja kršiti princip vladavine prava, i popušta u potpori Ukrajini."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary ratifies Finland’s NATO application, keeps Sweden waiting)