Politika

PUTINOVO ZVECKANJE ORUŽJEM: EU i NATO oštro odgovorili na rusku najavu postavljanja nuklearnog arsenala u Bjelorusiju

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Europska unija i NATO savez osudili su u nedjelju, 26. ožujka, najavu Rusije da bi mogla postaviti nuklearno oružje u Bjelorusiju, i pritom pozvali Minsk da odustane od takvog poteza jer bi mogao dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini.

epa10481569 Russia's President Vladimir Putin delivers his annual address before the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 21 February 2023. 'The goal of the West is to inflict a strategic defeat on Russia, to end us once and for all. We will react accordingly, because we are talking about the existence of our country', Putin said during his state of the nation address. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event. EPA-EFE/SERGEY SAVASTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: SERGEY SAVASTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/SPUTNIK POOL

Bruxelles je spreman na uvođenje novih sankcija Bjelorusiji u slučaju da se na njenom teritoriju postavi rusko nuklearno oružje, rekao je šef diplomacije EU Josep Borrell.

"Kad bi Bjelorusija prihvatila rusko nuklearno oružje, to bi bila neodgovorna eskalacija i predstavljalo bi prijetnju za sigurnost Europe. Bjelorusija još uvijek može od toga odustati, to je njihov izbor," rekao je Borrell u poruci na Twitteru.

EU spremna na nove sankcije

"EU je spremna odgovoriti uvođenjem novih sankcija," dodao je Borrell.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u razgovoru objavljenom u subotu da će njegova zemlja postaviti nuklearno oružje u Bjelorusiji. Kazao je da to "nije ništa neobično." Putin je najavu usporedio sa sličnim potezima SAD-a, koji takva oružja ima po NATO bazama u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj. No, na Zapadu kažu da to nije usporedivo.

U objavi je Putin također najavio da će se do srpnja u Bjelorusiji pripremiti objekt za skladištenje nuklearnog oružja. Rusija u Bjelorusiji ima 10 aviona opremljenih da nose taktičko nuklearno oružje, a tamo su već prebačene i taktičke rakete Iskander koje mogu koristiti nuklearne bojeve glave, objasnio je Putin.

NATO na oprezu

Stručnjaci kažu da bi za bilo kakav ruski napad najvjerojatnije bilo korišteno oružje manjeg opsega, takozvana "taktička oružja" za prevagu na bojištu, za razliku od "strateškog" nuklearnog oružja dugog dometa. Bjelorusija graniči i s Rusijom i s Ukrajinom, ali i s tri države članice NATO saveza - Poljskom, Litvom i Latvijom.

Iz NATO saveza su kritizirali Rusiju zbog "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike, i opet ponovili da usporedbe s razmještanjem nuklearnog oružja NATO saveza nisu prikladne.

"NATO je na oprezu, pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakve promjene u položaju ruskog nukearnog arsenala koje bi zahtijevale da mi mijenjamo svoj," rekla je glasnogovornica NATO saveza Oana Lungescu.

"NATO saveznici u potpunosti poštuju svoje međunarodne obveze. Rusija uporno krši vlastite obveze po pitanju kontrole naoružanja, a najnoviji primjer je njeno odustajanje od sudjelovanja u sporazumu START."

'Bjelorusija je ucijenjena'

Prošle veljače Rusija je iskoristila Bjelorusiju kao odskočnu dasku za slanje vojske u Ukrajinu. Minsk i Moskva od početka rata u Ukrajini vojno surađuju.

Oleksij Danilov iz ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu je također komentirao Putinovu najavu, rekavši da je "Bjelorusija postala nuklearni talac Rusije."

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju da krši vlastite obaveze i potkopava "arhitekturu postavljenu za nuklearno razoružanje, i općenito cijeli međunarodni sigurnosni sustav."

"Ukrajina očekuje da se na ucjenu Kremlja učinkovito odgovori, i to iz Velike Britanije, Kine, SAD-a i Francuske... Tražimo da se radi toga smjesta sazove izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a", stoji u priopćenju ministarstva

Opasnost od nuklearnog napada?

Ratoborniji dio ruskih političara i analitičara odavno spekulira o potencijalnom nuklearnom napadu na zemlje na Zapadu, tvrdeći da Rusija ima pravo na samoobranu nuklearnim oružjem.

Nejasno je koliko točno takvog oružja ima na raspolaganju. Iako to nikad nije potvrđeno iz Kremlja, na Zapadu se smatra da Moskva svoje rakete koje se mogu opremiti nuklearnim bojevim glavama drži u Kalinjingradu, u baltičkoj eksklavi stiješnjenoj između NATO članica Poljske i Litve".

Iz Putinovih komentara nejasno je gdje bi točno u Bjelorusiji takvo oružje bilo smješteno. No, svi se slažu da bi prebacivanje oružja u Bjelorusiju značajno povećalo sposobnost Moskve da izvede nuklearni napad duž istočne granice NATO saveza.

Posjet kineskog predsjednika Moskvi smanjio vjerojatnost da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje   

U petak je Borrell rekao novinarima da je nedavni posjet kineskog lidera Xija Jinpinga Moskvi smanjio vjerojatnost da će Putin doista upotrijebiti nuklearno oružje.

"Jedna važna stvar koja proizlazi iz tog sastanka jest da se time smanjio rizik od korištenja nuklearnog oružja, a Kinezi su u tome bili vrlo, vrlo jasni. Xi želi smanjiti opasnost da ga se povezuje s ruskom vojnom intervencijom... Nisu vojno uključeni u to, i nema znakova da to žele", rekao je Borrell.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU, NATO blast Russia’s ‘dangerous’ decision to station nukes in Belarus)