Politika

KINESKI PREDSJEDNIK OTPUTOVAO IZ MOSKVE: Xi i Putin obrušili se na SAD i NATO i najavili jače odnose Kine i Rusije

Autor Hina

Xi Jinping pozvao je Putina da ove godine posjeti Kinu

Kineski predsjednik Xi Jinping napušta Moskvu
Izvor: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Kineski predsjednik Xi Jinping otputovao je u srijedu ujutro iz Moskve, nakon dvodnevnog posjeta Rusiji usmjerenog na jačanje veza s kolegom Vladimirom Putinom s kojim je potvrdio strateško partnerstvo, ali nije bilo znakova proboja kada se radi o okončanju rata u Ukrajini. 

Xijev zrakoplov poletio je iz moskovske zračne luke Vnukovo nakon što ga je ispratila počasna straža koja je odsvirala rusku i kinesku himnu, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Putin oprezno podržao kineski mirovini plan za Ukrajinu

Polijetanju su prisustvovali visoki dužnosnici ruske vlade.

Tijekom posjeta, Putin i Xi u utorak su pohvalili ulazak u "novu eru" njihovog "posebnog" odnosa.

Ruski predsjednik oprezno je podržao kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, dok optužuje Kijev da ga odbija.

Nedavni mirovni plan za Ukrajinu koji je iznio Peking, a koji poziva na prekid vatre ali ne traži povlačenje ruskih snaga, i dalje se suočava s kritikama na Zapadu.

Zabrinuti zbog sve veće prisutnosti NATO-a i u Aziji 

U nedostatku pomaka oko Ukrajine, summit je prije svega imao za cilj pokazati čvrstoću odnosa između Rusije i Kine, u kontekstu pojačanih napetosti između tih zemalja i zapada, ocjenjuje agencija France Presse

U zajedničkoj izjavi s hladnoratovskim prizvukom, dvojica čelnika oštro su napali Zapad, optužujući SAD za "podrivanje" međunarodne sigurnosti kako bi održale svoju "vojnu prednost", te su izrazili "zabrinutost" sve većom prisutnošću NATO-a u Aziji.

Postigli dogovor o projektu Snaga Sibira 2

Xijev put u Moskvu bio je važna potpora šefu ruske države, koji je od prošlog tjedna na meti uhidbenog naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC). 

Posjet kineskog predsjednika Rusiji također dolazi u trenutku kada je Moskva uvelike preusmjerila svoje gospodarstvo prema Kini, suočena sa zapadnim sankcijama.

U tom kontekstu, Putin je u utorak objavio da je postigao dogovor s Xijem o gigantskom projektu plinovoda Snaga Sibira 2, koji će omogućiti Rusiji isporuku 50 milijardi kubičnih metara dodatnog plina godišnje.

Xi je uz to pozvao Putina da ove godine posjeti Kinu.