Politika

HRVATSKI EUROZASTUPNIK NA ČELU ODBORA ZA ZDRAVSTVO: Tomislav Sokol radit će na definiranju zdravstvenih politika u EU

Autor Adriano Milovan

Europska unija sve više ujednačuje i politiku u zdravstvu pa Sokol najavljuje rad na poboljšanju zdravstvenih usluga u Uniji

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol
Izvor: Nikola Cutuk/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol izabran je za koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u novoosnovanom Odboru za zdravstvo SANT, priopćili su u utorak iz Kluba zastupnika EPP-a. 

Sokol će, pojašnjavaju u EPP-u, biti ključna osoba za temu zdravstva te će biti zadužen za definiranje i jačanje europskih zdravstvenih politika, kao i za praćenje njihove provedbe.

Prioritet stvaranje novih i inovativnih lijekova u EU 

"Moj zadatak kao ključne osobe EPP-a za područje zdravstva je razvijati politike kojima ćemo poboljšati javno zdravstvo u EU i unaprijediti kvalitetu života naših građana. U skladu s tim, osobito ću biti posvećen poboljšanju jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti, da svi građani u EU imaju pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama s ciljem smanjenja postojećih nejednakosti između različitih država članica. Također, moj rad će biti usmjeren prema rješavanju pitanja kao što su nestašice lijekova, prevenciji bolesti te promicanju prekogranične zdravstvene suradnje", poručio je Sokol.

Dodao je kako će mu prioritet biti i stvaranje uvjeta za istraživanje i razvoj novih i inovativnih lijekova u EU, s obzirom na to da Unija po tome zaostaje za drugim velikim silama, posebno za SAD-om.

I dosad se bavio zdravstvenim temama

"Ostajem predan poboljšanju zdravstvene skrbi, kako na EU razini, tako i u Hrvatskoj, te vjerujem da ćemo postići važne ciljeve i pridonijeti zdravlju naših građana", zaključio je Sokol, a stoji u priopćenju.

Sokol je u Europski parlament izabran na listi HDZ-a koji djeluje u sklopu EPP-a. EPP je najbrojnija politička grupacija u Europskom parlamentu i trenutno broji 176 zastupnika iz svih članica Unije.

Sokol se i u dosadašnjem radu često bavio upravo pitanjima zdravstva.