Politika

BIVŠI BRITANSKI PREMIJER TONY BLAIR: Irački rat ne može se uspoređivati s ruskom invazijom na Ukrajinu

Autor Euractiv/EFE/Enrique Rubio

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair u intervjuu povodom 20. obljetnice rata u Iraku odlučno odbacuje usporedbu Vladimira Putina koji se pozvao na irački rat kako bi opravdao vlastiti napad na Ukrajinu.

Izvor: EFE/AFP/Daniel Leal

Tony Blair je intervju dao u ponedjeljak, 20. ožujka, novinarima španjolske agencije EFE i još tri druge europske agencije. 69-godišnji Blair je bio premijer Velike Britanije od 1997. do 2007., a zapamćen je ponajviše po sudjelovanju u invaziji na Irak i svrgavanju Saddama Husseina, akciji koju je predvodila američka vlada Georgea Busha.

"Uklanjanje diktatora koji je brutalno postupao s vlastitim narodom i upustio se u dva regionalna rata, u kršenju nekoliko rezolucija UN-a," kaže Blair, je potpuno suprotno od "invazije na državu koja ima demokratski izabranog predsjednika, i koja - koliko ja znam - nikad nije počela regionalni sukob, ili pokazala znakove agresije prema vlastitim susjedima."

Putin uspoređuje rusku agresiju na Ukrajinu s invazijom SAD-a i Velike Britanije na Irak

U govoru kojim je prošle godine najavio tzv. "specijalnu vojnu operaciju" Moskve, Vladimir Putin je spomenuo tzv. "ilegalnu invaziju na Irak," događaju u kojem je Blairova vlada Velike Britanije bila glavni saveznik SAD-a. Putin je to opisao kao "jedan od najeklatantnijih primjera kršenja međunarodnih zakona." Putin ističe da invaziju na Irak nije odobrilo vijeće sigurnosti UN-a, i da ta akcija nije bila u skladu s Poveljom UN-a.

"Da se ne radi o tome, Putin bi samo naveo neki drugi argument da opravda vlastiti napad... Ne smijemo zaboraviti što je Putin radio na Bliskom istoku, u Siriji. Mi barem možemo reći da skidamo s vlasti tiranina, i da pokušavamo uvesti demokraciju," rekao je Blair.

"Ali Putinova intervencija na Bliskom istoku je poslužila da se pruži podrška jednom tiraninu, i da se spriječi demokracija. Stoga takvoj propagandi ne treba davati pažnju jer je ni ne zaslužuje".

Vidljivo uznemiren temom rata u Iraku, Blair je stao u obranu svog stajališta.

"Kad ste premijer, donosite odluke i preuzimate odgovornost, to ide zajedno s tim poslom - a ako niste spremni na to, ako ne možete donositi odluke i snositi odgovornost, onda ne biste trebali biti na tom mjestu."

Blair tvrdi da kod Ukrajine, za razliku od Iraka, nije bilo razumnog opravdanja za invaziju

Blair je u nastavku rekao da u klimi današnjih političkih odnosa "jako je teško postići međunarodni poredak temeljen na pravilima" jer dvije članice UN-ovog Vijeća sigurnosti, Rusija i Kina, imaju pravo veta.

Kod rata u Ukrajini, tvrdi Blair, nije bilo razumnog opravdanja za invaziju na nezavisnu suverenu državu i bilo kakvi pregovori bi onda trebali za početnu točku uzeti pretpostavku da je agresija pogrešna. Prema Blairu, da bi mirovni proces polučio uspjeh, ruska agresija ne smije uspjeti, a okončanje sukoba putem pregovora bi bilo najučinkovitije rješenje.

"Problem je što ne možete imati takvo rješenje ako se pod a) njime nagrađuje ruska agresija, ili pod b) Putinu ostavlja prostor da se privremeno povuče i onda opet vrati, jer njegovi postupci se događaju u takvom ritmu već neko vrijeme," kaže Blair.

Strah od Rusije u istočnoj Europi

Te nijanse su od osobite važnosti za zemlje istočne Europe, koje traže jamstvo da se takvo što neće ponoviti, dodaje Blair, i dodaje da ne treba biti poražena samo invazija već i ideje koje su do nje dovele.

"Nije (dovoljno) samo da Rusija bude poražena zbog agresije na Ukrajinu, već i da bude poražena na takav način da se Putin ili bilo koji drugi ruski lider nakon njega ne vrate opet na ove u osnovi imperijalističke ambicije," zaključuje Blair.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Former UK PM Blair: Iraq war cannot be compared to Ukraine invasion)