Politika

PROŠIRENJE EUROZONE: Rumunjska razmišlja o pomicanju ciljanog roka za članstvo na 2026.

Autor Euractiv/Maria Smarandache

Rumunjska vlada razmišlja o uvođenju eura već 2026., tri godine ranije od dosadašnjeg plana koji predviđa članstvo u eurozone tek 2029, najavio je ministar financija Adrian Câciu.

Izvor: Pixabay

Câciu dodaje da bi za ostvarenje tog cilja bilo potrebno da se "potpuno implementira" rumunjski Nacionalni program oporavka i otpornosti (NRRP).

"Sadašnji plan za članstvo u eurozoni predviđa 2029. kao rok. Ostajemo pri tome. Ali ja bih htio da to bude 2026. Da bi to bilo moguće, moramo uložiti trud i progurati reforme iz NRRP-a i one moraju biti 100 posto ostvarene."

"NRRP ostvaruje bržu apsorpciju europskih fondova," i ako se to ostvari "vjerujem da bi do 2026. Rumunjska mogla imati elemente prave konvergencije" što bi joj omogućilo da uđe u predvorje eurozone.

Države EU koje žele svoju valutu zamijeniti eurom moraju postići visok stupanj održive ekonomske konvergencije. Krajem 2022. Europska komisija je rekla da Rumunjska ne zadovoljava uvjete za uvođenje eura.

Nakon 2007. niz rumunjskih vlada je najavljivalo i obećavalo da će Rumunjska ući u euro zonu i usvojiti euro, no unatoč političkoj volji svih stranaka u toj zemlji središnja banka je 2021. objavila da se članstvo "najranije" može ostvariti tek 2029.

Savjetnik guvernera središnje banke, Adrian Vasilescu, prošli tjedan je izjavio da bi "ekonomski napori" potrebni za članstvo u ovom trenutku bili preveliki, i da bi ih bilo nemoguće postići.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Romania wants to push euro adoption by 2026)