Politika

EUROPSKI PUČANI: Željana Zovko u Europskom parlamentu organizira konferenciju o bl. Alojziju Stepincu

Autor Adriano Milovan

Konferencija o nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu održat će se 21. ožujka, objavili su iz Kluba zastupnika EPP-a

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica iz HDZ-a i potpredsjednica Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko bit će domaćin konferencije o nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu, koja će se 21. ožujka održati u Europskom parlamentu. 

Konferencija će se, najavili su u srijedu iz Kluba zastupnika EPP-a, organizirati pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade".

Osuda komunističkog suda u Zagrebu

Na konferenciji će se okupiti velik broj govornika koji će dati svoj osvrt na život i ostavštinu nadbiskupa koji je Zagrebačkom nadbiskupijom upravljao u prijelomnim povijesnim trenucima od 1937. do 1960. godine. Njegovo djelovanje tijekom Drugog svjetskog rata i dalje je predmet spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Komunističke vlasti su ga 1946. godine optužile za kolaboraciju s okupatorom i ustaškim režimom, što je on negirao, te su ga u montiranom sudskom procesu osudile na kaznu od 16 godina zatvora. U zatvoru je proveo pet godina, nakon čega je 1951. godine prebačen u kućni pritvor u rodni Krašić, gdje je i umro 1960. godine. 

Vatikan je Stepinca proglasio kardinalom 1952. godine. Beatificirao ga je papa Ivan Pavao II. 1998. godine.

Rehabilitacija nakon pada komunizma

Nakon pada komunizma, Sabor je 1992. godine usvojio deklaraciju o osudi političkog procesa Stepincu, a 2016. godine presuda iz 1946. godine i formalno je poništena.

Među sudionicima konferencije u Europskom parlamentu u Klubu zastupnika EPP-a navode mons. Jurja Batelju, koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu, zatim mons. Hrvoja Škrleca, savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi pri Europskoj uniji, povjesničare Esther Gitman i Robina Harrisa, kao i don Ivana Vučka, župnika Krašića.