Politika

AFERA KATARGATE: Čelnik međunarodne sindikalne udruge smijenjen zbog upletenosti u korupcijski skandal

Glavni tajnik međunarodnog saveza sindikata ITUC, Luca Visentini, smijenjen je u subotu zbog umiješanosti u korupcijski skandal Katargate koji trese Bruxelles.

epa10252504 General Secretary of the European Trade Union Confederation (ETUC) Luca Visentini speaks to the press ahead a Tripartite Social Summit at the European Council in Brussels, Belgium, 19 October 2022. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Visentini (54) je uhićen u prosincu, u sklopu korupcijske istrage u kojem se sumnjiči pojedine europarlamentarce da su primali mito od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na odluke koje su se donosile u Europskom parlamenu.

Visentini se kao mladić nakon studija filozofije u Trstu krajem 1980-ih pridružio talijanskom sindikalnom savezu UIL i potom cijeli profesionalni život proveo u sindikalnom radu. Od 2015. do 2022. bio je prvi čovjek europskog saveza sindikata ETUC, a u studenom 2022. izabran je za glavnog tajnika međunarodnog sindikalnog saveza International Trade and Union Confederation (ITUC).

No tek mjesec dana nakon imenovanja, sredinom prosinca 2022., suspendiran je s te funkcije nakon što ga je belgijska policija uhitila u sklopu istrage oko afere Katargate. Iako je nakon dva dana pušten iz pritvora, i dalje je jedan od osumnjičenih u toj aferi.

U subotu je ITUC objavio da je Visentini trajno smijenjen, jer "više nema povjerenje" upravnog vijeća tog međunarodnog saveza sindikata koji okuplja preko 300 sindikata iz više od 160 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj su njihovi članovi sindikalne središnjice NHS i SSSH.

"Zbivanja koja su se događala proteklih nekoliko mjeseci nanijela su značajnu štetu ugledu ITUC-a... Odlučni smo u namjeri da zaštitimo ITUC od bilo kakvih nedoličnih utjecaja - ili čak percepcije da takvi utjecaji postoje," rekla je Akiko Gono, predsjednica te organizacije.

Visentini je priznao da je primio 50.000 eura od nevladine organizacije Fight Impunity koju je u Bruxellesu osnovao i vodio bivši talijanski europarlamentarac Pier Panzeri, a koju se sumnjiči da je zapravo bila paravan za organiziranu korupciju. Visentini se prošli mjesec nagodio s belgijskim tuižiteljstvom u zamjenu za blažu kaznu.

ITUC u priopćenju dodaje da njihov specijalni odbor i vanjski revizori "nisu utvrdili nijedan dokaz koji ukazuje da su donacije Katara ili Maroka utjecale na program ili politiku ITUC-a."

Bruxelles posljednjih mjeseci trese velika korupcijska istraga koja je je prodrmala Europski parlament i koja je dovela do sve glasnijih poziva za većom transparentnošću i bolje uređenim pravilima lobiranja u sjedištu Europske unije.

Iako državne vlasti Katara i Maroka negiraju bilo kakvu umiješanost u taj skandal, iz belgijskog tužiteljstva kažu da je Panzeri već u iskazu priznao da je u njihovo ime dijelio gotovinske iznose za podmićivanje briselskih političara i dužnosnika.

U prosincu je belgijska policija zaplijenila više od 1,5 milijuna eura u gotovini nađenih u pretresima po Bruxellesu, i uhitila šest osumnjičenika, među kojima su bili i Panzeri i jedna od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta, grčka zastupnica Eva Kaili.

Visentini kaže da je 50.000 eura koje je primio bio novac za pokrivanje troškova njegove predizborne kampanje u ITUC-u kad je bio jedan od kandidata za glavnog tajnika te organizacije, i da je novac završio u njihovom proračunu.

Iz ITUC-a su najavili da će održati "izvanredni svjetski kongres" na kojem će biti izabran Visentinijev nasljednik.