Ljudska prava

DANAK MIGRACIJA: Prošle godine stradalo tri puta više migranata na putu prema Španjolskoj u odnosu na 2022.

U prosjeku 18 migranata dnevno, ili ukupno 6.618, smrtno je stradalo u 2023. u pokušavaju dolaska do južne španjolske obale - gotovo trostruko više nego prethodne godine - stoji u u izvještaju nevladine udruge Caminando Fronteras.

(FILES) Migrants arrive on a boat at La Restinga dock, in the municipality of El Pinar on the Canary Island of El Hierro, on October 31, 2023. The number of migrants arriving illegally in Spain soared by over 80 percent in 2023, with a record number landing in the Canary Islands, official figures showed on January 3, 2024.,Image: 834015269, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: STRINGER / AFP / Profimedia
Izvor: STRINGER / AFP / Profimedia

Prema podacima iz izvješća koje je predstavljeno u Madridu u utorak, 2023. godina bila je najsmrtonosnija godina od barem 2007., kad je ta humanitarna organizacija pomoći počela prikupljati podatke o stradalima.

Među onima koji su izgubili život u Mediteranu na putu prema Španjolskoj 2023. godine bilo je 363 žene i 384 djeteta.

Oko 90 posto stradalih izgubilo je život na tzv. atlantskoj ruti, od zapadne obale Maroka prema Kanarskim otocima. Njih 434 je poginulo na tzv. alžirskoj ruti u zapadnom Mediteranu, 147 u Gibraltarskom tjesnacu i njih 30 u Alboranskom moru.

Većina migranata pokušala je stići do španjolske obale u krhkim brodovima (koji se na španjolskom nazivaju pateras ili cayucos), a mnogi od njih žrtve su mafijaške trgovine ljudima, navodi se u izvješću.

Prema podacima španjolskog ministarstva unutarnjih poslova, 2023. godine čak 56.852 osoba pokušalo je nezakonito ući u Španjolsku morskim ili kopnenim putem - što je porast od čak 82,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Od toga je njih 39.910 registrirano na Kanarskim otocima - ili 154,5 posto više nego u 2022. godini.

Caminando Fronteras, udruga koja redovno objavljuje podatke o smrtnim slučajevima na opasnim prijelazima prema Španjolskoj prikupljene upozorenjima s mora i od informacija obitelji i drugih migranata, izbrojala je 84 broda koji su jednostavno nestali na moru, zajedno sa svim ljudima koji su njima putovali.

Po razdoblju u godini, najsmrtonosniji je bio mjesec listopad (2.370 stradalih), a slijede ga lipanj (1.197) i studeni (1.023).

Među poginulima su bili migranti iz 16 zemalja: Alžira, Bangladeša, Kameruna, Obale Bjelokosti, Gambije, Gvineje, Komorskih otoka, Malija, Mauritanije, Maroka, Palestine, Senegala, Sirije, Sudana, Tunisa i Jemena.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Migrants who died trying to reach Spain in ‘deadliest year’ almost tripled)