Ljudska prava

NOVI EUROPSKI KONTRACEPCIJSKI ATLAS: Hrvatska po dostupnosti kontracepcije pri dnu europske ljestvice

Autor Adriano Milovan

U Europi po pitanju kontracepcije postoje velike razlike među zemljama, no u posljednje je vrijeme ipak vidljiv napredak pa je 14 država uvelo besplatnu kontracepciju do 25. godine života.

Kondomi
Izvor: Pixabay

Hrvatska je po dostupnosti kontracepcije pri dnu europske ljestvice, pokazuje novi Kontracepcijski atlas za ovu godinu koji je u srijedu predstavljen u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 

Jedan od organizatora događaja bio je i hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić

Slovenija, Srbija i Kosovo bolji od Hrvatske 

Prema podacima iz atlasa, Hrvatska se s ocjenom 47,3 po dostupnosti kontracepcije nalazi tek na 35. mjestu europske ljestvice, koja obuhvaća 46 zemalja. 

Znatno ispred Hrvatske, i to s ocjenom 79,3, nalazi se susjedna Slovenija, koja je zauzela 9. mjesto po dostupnosti kontracepcije u Europi. Ispred Hrvatske je i Srbija koja je, s ocjenom 59,8, zauzela 20. mjesto europske ljestvice, ali i Kosovo, koje je s ocjenom 55, na 25. mjestu u Europi po dostupnosti kontracepcije. 

Sjeverna Makedonija i Crna Gora slične Hrvatskoj, BiH na samom dnu europske ljestvice 

Rame uz rame s Hrvatskom po dostupnosti kontracepcije je Sjeverna Makedonija koja je s ocjenom 46,9 zauzela 36. mjesto na Starom kontinentu. Samo dva mjesta niže je Crna Gora, s ocjenom 45,7. 

Među najgore plasiranim državama je Bosna i Hercegovina koja je, s ocjenom 39, na pretposljednjem, 45. mjestu u Europi. 

U Europi najgora Poljska, a najbolja Velika Britanija

Posljednje mjesto po dostupnosti kontracepcije drži Poljska, s ocjenom 33,5. 

S druge strane, najbolje je na europskoj ljestvici po dostupnosti kontracepcije plasirana Velika Britanija. Ocjena koju je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo iznosi 96,9, pokazuje atlas. 

Velike razlike između zapada i istoka Europe

Kontracepcijski atlas sadrži interaktivnu kartu koja prikazuje dostupnost kontracepcije u europskim zemljama i izdaje ga Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava. Novo izdanje atlasa pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepciji između istočne i zapadne Europe, ocjenjuje se u priopćenju iz Matićeva ureda.

Unatoč tome, dodaje se, primjetan je napredak u većem dijelu Europe. Tako je 14 zemalja uvelo besplatnu kontracepciju do 25. godine života, a 20 zemalja uključuje kontracepciju u svoje nacionalne zdravstvene sustave.

S druge strane, zabrinjavajuće je pogoršanje situacije u nekim zemljama u pogledu pristupa suvremenoj kontracepciji, kao i činjenica da si mnogi ljudi ne mogu priuštiti kontracepciju ili nisu dovoljno upoznati s tim što kontracepcija zapravo jest.

"Atlas nam daje jasan uvid u to kako različite europske zemlje pristupaju temi kontracepcije", ističe se u priopćenju.

Problem dezinformacija preko interneta

"Atlas nam je neophodan jer na taj način možemo usporediti rezultate iz prethodnih godina i bolje razumjeti što države članice trebaju poduzeti, a kako bismo postigli da svaka osoba u Europi ima pristup kontracepciji i da je u mogućnosti donositi informirane odluke. Ovogodišnji Atlas stavlja fokus upravo na edukaciju i informacije o kontracepciji koje su dostupne online na službenim stranicama država članica te putem drugih online medija. Vidljivo je da postoji veliki raskorak i da je neophodno da povećamo fond informacija na internetu, ali i da osiguramo da su te informacije točne, sveobuhvatne i bazirane na znanstvenim dokazima“, poručio je Matić.

Predrag Fred Matic, aktualni zastupnik u Europskom parlamentu. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Izvor: Milan Sabic/PIXSELL/PIXSELL

Dodao je kako je u Europi trenutno velik problem s dezinformacijama na internetu koje šire pripadnici nazadnjačke agende, posebno u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja. 

"Nažalost, očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno. Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima. Jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava“, zaključio je Matić.