Ljudska prava

ODJECI SKANDALA KATARGATE: U Odboru za ljudska prava EU parlamenta nema mjesta za ljude koji raznose torbe s novcem

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Odbor Europskog parlamenta za ljudska prava nije za one umiješane u korupciju, već za ljude kojima je stalo do davanja glasa onima koji ga nemaju, rekao je Udo Bullmann, njemački eurozastupnik iz skupine S&D u razgovoru za Euractiv.

DEVE Committee meeting - Election of 3rd Vice-Chair
Izvor: Eric VIDAL/© European Union 2022 - Source : EP

Bullmann će u ponedjeljak biti formalno predložen kao kandidat Socijalista i demokrata (S&D), kao zamjena za eurozastupnicu Mariju Arenu koja je dala ostavku nakon izbijanja skandala nazvanog Katargate.

"Pododbor nije za ljude koji raznose novac po hotelima, već za one koji nemaju glas u svijetu jer su žrtve autoritarnih režima, poput onog u Iranu, žrtve agresije i rata kao u Ukrajini, i sve one koji su žrtve nasilja i moćnika u nedemokratskim režimima," rekao je Bullmann, član njemačke socijaldemokratske stranke SPD.

Bivša potpredsjednica Europskog parlamenta, Eva Kaili, koja je izbačena iz skupine S&D nakon početka skandala, trenutno je u pritvoru zbog optužbi za korupciju, pranje novca, i zločinačkog udruživanja. U njenom stanu, kao i u stanu bivšeg eurozastupnika Pera Antonija Panzerija, istražitelji su pronašli kofere i torbe sa stotinama tisuća eura.

U slučaju Eve Kaili, belgijska policija je obavila pretres njenog stana nakon uhićenja njenog oca ispred hotela u Bruxellesu, koji je uhvaćen dok je sa sobom u torbi nosio 600.000 eura, kako bi novac "nestao" iz stana njegove kćeri.

"Na moju veliku žalost, ovaj pododbor je bio u središtu tog skandala... Zbog kriminalnih aktivnosti pojedinaca, ugled posla kojeg radimo je djelomično uništen," rekao je Bullmann.

Nema više 'taktičkih kompromisa'

Kad se radi o rezoluciji o radničkim pravima u Kataru, mnogi eurozastupnici su u prošlosti pokušavali ublažiti kritike koje upućuje Europska unija, s obzirom na potrebu za energentima koji se uvoze iz te bliskoistočne zemlje. Upitan bi li bio spreman na takve "kompromise," Bullmann je rekao da "pododbor za ljudska prava ima privilegiju i dužnost da jedino odgovara potlačenima, i kojima se negiraju ljudska prava."

"Nijedan drugi argument ne bi smio biti važan, jer ne radi se o pododboru za taktičke kompromise. To je pododbor za ljudska prava." Bullmann dodaje da Europski parlament mora "radikalno" iskorijeniti bilo kakve nepoćudne radnje.

"Nema kompromisa kad se radi o lošim radnjama, bez obzira je li to u skupini S&D ili u drugim političkim grupama, svejedno tko je u to umiješan ili gdje. To je na prvom mjestu u našem poslu, odmah uz političku misiju koju obavljamo," kaže Bullmann.

Bullmann je naglasio da je ovaj pododbor značajan za Europu, s obzirom da su ljudska prava u samom temelju europskih integracija, i samim time u srži uloge koju Europa ima u svijetu. Također je rekao da je potrebno ujediniti sve demokratske snage koje žele raditi na unapređenju demokratskog napretka u samom pododboru.

"Predsjednik odbora mora imati otvorene uši i um za sve prijedloge koji dolaze od kolega i iz drugih političlkih skupina," dodaje Bullmann.