Ljudska prava

MEDITERAN UZIMA NOVE ŽRTVE: Više od 40 migranata vodi se kao nestalo nakon brodoloma južno od Lampeduse

Autori AFP Euractiv/David Spaić-Kovačić

Strahuje se da je 41 migranata - uključujući i troje djece - stradalo u brodolomu na Mediteranu prošlog tjedna, priopćile su agencije UN-a, nakon što je četvoro preživjelih u srijedu dovedeno na talijanski otočić Lampedusu.

epa10717176 A boat of the Italian Coast Guard transfers some of the 696 migrants that arrived in the night in Lampedusa, near Agrigento, Italy, 29 June 2023. EPA-EFE/ELIO DESIDERIO -- BEST QUALITY AVAILABLE --
Izvor: ELIO DESIDERIO/ANSA

Metalni brod, koji je prevozio više od 40 ljudi, prevrnuo se u lošim vremenskim uvjetima u noći s četvrtka na petak, 3.-4. kolovoza, nakon što su krenuli iz tuniske luke Sfax, navodi se u zajedničkom priopćenju tri agencije UN-a za izbjeglice, djecu i migracije.

Preživjeli migranti - 13-godišnji dječak, žena i dvoje muškaraca - danima su plutali u moru prije nego ih je u utorak spasio jedan trgovački brod. U srijedu ih je talijanska obalna straža konačno dovela u Lampedusu.

Iz talijanskog Crvenog križa, koji upravlja prihvatnim centrom za migrante na tom otoku, rekli su kako je četvoro spašenih "općenito u dobrom zdravstvenom stanju." Izvijestili su i kako su svi porijeklom iz Obale Bjelokosti i Gvineje, te da nisu u rodbinskoj vezi s nestalim migrantima.

Ured javnog tužitelja u Sfaxu priopćio je kako pokreće istragu o "bilo kome" tko pomaže migrantima da "ilegalno prelaze pomorsku granicu" što dovodi do njihove pogibije.

Najnoviji brodolom tek je jedan od nekoliko smrtonosnih nesreća posljednjih dana, nakon razdoblja kad je Mediteran bio pogođen lošim vremenskim prilikama. U ponedjeljak je priopćeno kako je 16 imigranata poginulo u brodolomima uz obalu Tunisa.

Također u nedjelju, UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM), priopćila je kako je najmanje 30 osoba nestalo nakon dva brodoloma u blizini Lampeduse.

Mali otočić, koji se nalazi samo 145 km sjeverno od Tunisa, prva je stanica za mnoge migrante koji putuju iz sjeverne Afrike u Europu. Međutim, kako mnogi od njih ne prežive put, takozvana mediteranska migrantska ruta je jedna od najubojitih na svijetu.

Samo ove godine u pokušaju prelaska Mediterana stradalo je više od 1.800 ljudi, po podacima IOM-a objavljenima u petak - što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Jeftini brodovi

Četvoro preživjelih reklo je Crvenom križu da su preživjeli jer su se držali za plutajuće zračnice. U priopćenju europske agencije za nadzor granica Frontex ističe se kako vjerojatno ima još preživjelih s njihovog broda.

Glasnogovornik IOM-a Flavio di Giacomo izjavio je kako je brod imigranata bio slabo opremljen za loše vremenske prilike kakve su proteklog tjedna bile na središnjem Mediteranu.

"Podsaharski migranti prisiljeni su koristiti ove jeftine željezne brodove koji se raspadnu nakon 20 ili 30 sati plovidbe... Uz ovakvo more, ti brodovi se lako prevrnu. Vrlo je vjerojatno da ima još mnogo olupina za koje uopće ne znamo - to je prava bojazan."

Krijumčari koji na more u takvim uvjetima šalju migrante su "još kriminalniji nego inače... potpuno beskrupulozni," dodaje Di Giacomo.

Gotovo sigurna smrt

Istraga o brodolom u nedjelju je otvorena u Agrigentu, na talijanskoj Siciliji. Šef lokalne policije Emanuele Ricifari izjavio je kako bi krijumčari svakako znali da prognoza ukazuje na loše vrijeme.

"Tko im je dozvolio, ili ih prisilio da odu, na ovakvo more, jest beskrupulozni kriminalni luđak," izjavio je tijekom vikenda za talijanske medije. To je kao "da ih se šalje na klanje."

Gotovo 94.000 migranata uspjelo je doći do talijanske obale ove godine, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova - značajno povećanje u odnosu na skoro 45.000 u istom razdoblju prošle godine.

U svojem priopćenju, agencije UN-a ponovile su svoj poziv na "koordinirane mehanizme traganja i spašavanja" na središnjem Mediteranu.

Također su pozvali na sigurnije legalne rute za migrante i izbjeglice prema Europi, kako bi se izbjeglo "da ljudi moraju pribjegavati opasnim putovanjima, u potrazi za sigurnošću i zaštitom."