Ljudska prava

ZBOG PRITISKA POLJSKE DESNICE: Ministar pustio na slobodu desničarku osuđenu za fizički napad na LGBT povorci

Autor Euractiv/Bartosz Sieniawski

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro, koji je i glavni državni tužitelj, odlučio je pustiti na slobodu 21-godišnju aktivisticu krajnje desnice koja je za napad na ženu na LGBT skupu 2020. godine osuđena na tri godine zatvora

Izvor: EPA-EFE/Tomasz Gzell

Marika Matuszak je s još trojicom radikala pokušala oteti torbu s duginim bojama koju je napadnuta žena nosila na povorci ponosa u Poznańu.

Prema sudskom spisu, Matuszak i još dvojica počinitelja nanijeli su modrice i lakše ozljede na rukama i zapešćima žrtve. Trogodišnja kazna koju je Matuszek dobila bila je minimalna propisana kazna koju je sud mogao primijeniti u tom slučaju.

U zatvoru provela samo 12 od ukupno 36 mjeseci

Ta 21-godišnjakinja je provela u zatvoru samo 12 mjeseci trogodišnje kazne prije puštanja na slobodu. Nedavno je njezin slučaj u Poljskoj dobio pažnju javnosti jer je fundamentalistički katolički institut Ordo Iuris pokrenuo kampanju za njezino oslobađanje, tvrdeći kako je mogla dobiti i blažu kaznu, uz najavu kako u ponedjeljak planiraju javno objaviti sudske dokumente vezane za taj slučaj.

Ministar pravosuđa Ziobro odlučio je u petak osloboditi Matuszak iz zatvora. Matuszak je otišla kući, gdje će čekati formalno pomilovanje predsjednika Andrzeja Dude. Prema riječima predstavnika instituta Ordo Iuris, kazna koja joj je izrečena je "nepravedna" i zaradila je je "iz ideoloških razloga".

Internetska kampanja ekstremne desnice protiv 'LGBT terora'

Na internetu je potom eksplodirala kampanja ekstremne desnice, u kojoj se poziva na njeno oslobađanje, jer ju se opisuje kao "braniteljicu tradicionalnih vrijednosti" i koja se bori "protiv LGBT terora".

Fizički napad se u njihovom kazivanju minorizira i opisuje kao naguravanje, a za njezinu kaznu krivi se "sudačka kasta", popularni termin koje euroskeptična desnica koristi za sudove koji se ne slažu s odlukama poljskih vlasti.

"Sud je bacio mladu djevojku u zatvor na tri godine jer je prosvjedovala protiv promicanja ljevičarske ideologije i homoseksualnosti. Sudovi okrutno kažnjavaju Poljake koji brane vjeru i vrijednosti. A za napade na crkve, premlaćivanje vjernika i pljuvanja policajaca puštaju ih na slobodu. Drugo pitanje su postupci nekih tužitelja u ovom slučaju. To neće ostati bez posljedica..." napisao je Ziobro na Twitteru.

Na novinarske upite o toj temi tijekom proteklog vikenda, Ziobro je izbjegavao odgovor i umjesto toga optužio novinare za "aroganciju, nedostatak poštovanja" i da su "u službi oporbe".

'Nacionalno čišćenje'

Korisnici interneta brzo su otkrili da je Matuszak i prije napada imala radikalne desničarske stavove i brzo su se pojavile fotografije na kojima nosi neonacističke simbole poput keltskog križa.

Nju se zatim povezalo s još drugim radikalnim desničarskim aktivistom, koji je na fotografijama pozirao sa zastavom nacističke Njemačke i u odori koja nalikuje uniformama tajne policije Gestapa. On je, uz Matuszak, također osuđen na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u istom napadu.

Matuszak i njezin partner također su suosnivači neonacističke organizacije Fronta za nacionalno čišćenja, kojoj je glavni cilj "čišćenje Poljske od svih mrlja, prljavštine, i neprijatelja poljske nacije".

Ziobro je najavio kako će se osobe u tužiteljstvu koje su odlučile podignuti optužnicu i tražiti zatvorsku kaznu za Matuszak i druge nacionaliste "pozvati na odgovornost".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish minister releases neo-Nazi from prison)