Ljudska prava

EUROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA NOVU STRATEGIJU SUZBIJANJA ILEGALNIH MIGRACIJA: Stroži tretman za osobe bez prava na azil

Autor Hina

Bruxelles u provedbi nove strategije suzbijanja ilegalnih migracija velika očekivanja ima od digitalizacije.

Migranti na Glavnom kolodvoru u Rijeci.
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL/PIXSELL

Europska komisija je u utorak, 24. siječnja, predložila novu operativnu strategiju za učinkovitiji povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom.

“Oni koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni u zemlje podrijetla. Tako štitimo sustav azila", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, predstavljajući strategiju. 

U EU svake godine 300.000 odluka o povratku, ali stvarno se vraća samo 70.000 ilegalnih migranata 

Johansson je rekla da svake godine zemlje članice donesu oko 300.000 odluka o povratku, ali da se samo 70.000 ljudi stvarno vrati u zemlje iz kojih su došli. 

"To trebamo povećati i to rješavamo u ovoj strategiji”, rekla je Johansson. 

Nova strategija obuhvaća četiri područja

Europska komisija navodi da je glavni cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom EU i Poveljom o temeljnim pravima. 

Strategijom obuhvaća četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, zatim, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizaciju upravljanja vraćanjem.

Zajednička politika suzbijanja ilegalnih migracija

Koordinatorica EU-a za povratak migranata Mari Juritsch rekla je da povratak migranata u zemlje podrijetla treba biti zajednička odgovornost EU.

Johansson i Juritsch kažu da učinkovit i zajednički sustav EU-a za povratak treba služiti i kao sredstvo odvraćanja. To bi, ističu, pridonijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija.