Ljudska prava

VLADA POTVRDILA DA JE ZAMBIJSKI SUD OSLOBODIO HRVATE: Sud u Ndoli ocijenio da nema dokaza o trgovini djecom

Autor Adriano Milovan

Na Višem sudu u Ndoli nisu dokazane ni optužbe da su dokumenti o posvajanju djece lažni, napominju u Banskim dvorima

Banski dvori, sjedište hrvatske Vlade
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Vlada je potvrdila da je Viši sud u Ndoli u četvrtak oslobodio osmero hrvatskih državljana koji su u zambijskom zatvoru proveli šest mjeseci. 

Hrvatski su državljani uhićeni u Zambiji pod sumnjom da se bave krijumčarenjem ljudi, odnosno djece u ovom konkretnom slučaju.

'Vlada štitila i prava posvojene djece koja su stekla hrvatsko državljanstvo'

"Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni“, stoji u priopćenju Vlade.

U Banskim dvorima ističu kako je "hrvatska država štitila prava i interese svojih državljana" od trenutka njihova pritvaranja pa do završetka sudskog procesa. To je činila, napominju u Vladi, pružajući im konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje.

Hrvati u Ndoli u Zambiji
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

"Pri tome smo poštivali prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo", naglašava se u priopćenju Vlade.

Djecu čeka integracija u hrvatsko društvo

U Banskim dvorima zaključuju kako se djeca, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku.

Stoga im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u hrvatsko društvo.