Ljudska prava

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA: Poljske 'zone bez LGBT ideologije' neće dobiti novce iz kohezijskih fondova

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Nijedna lokalna samouprava u Poljskoj koja je usvojila rezolucije "protiv LGBT ideologije" neće moći povlačiti europska kohezijska sredstva, tvitao je u utorak francuski eurozastupnik Pierre Karleskind, u objavi pisma Komisije

epa08717938 People take part in the Equality March in support of LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) rights in Wroclaw, western Poland, 03 October 2020. The sign reads (L) 'We Love who we want, Kaczynski loves a cat!'. EPA-EFE/Maciej Kulczynski POLAND OUT
Izvor: Maciej Kulczynski/PAP

Od 2019. godine pet poljskih regija i preko 190 općina, potaknute naljepnicama koje označavaju "zonu bez LGBT-a" koje su objavile desničarske novine Gazeta Polska, usvojilo je vlastite rezolucije o stvaranju "zona bez LGBT ideologije".

Četiri regije su kasnije zbog intervencije Europske komisije poništile tu odluku, a peta ju je morala preinačiti.

'Poljska nije prikladno odgovorila na upit Europske komisije'

"Sad je potvrđeno! Nijedan euro iz Europske unije neće otići na 'zone bez LGBT-a' u Poljskoj," tvitao je Karleskind.

"Europska komisija mi je u pismu potvrdila da će stajati iza svojih upozorenja - nema [europskog] novca bez poštivanja [europskih] vrijednosti," dodao je.

U pismu koje je Karleskind dobio kao odgovor na upit, povjerenici Elisa Ferreira i Nicholas Schmidt naglasili su da se načela jednakosti i nediskriminacije propisuju u pravilima EU za kohezijsku politiku.

Naglasili su i da je Komisija pokrenula postupak protiv Poljske jer ta zemlja "nije prikladno odgovorila" na upit Europske komisije o prirodi i utjecaju tzv. "zona bez LGBT ideologije." (Međutim, kada je Poljska dostavila tražene informacije, Komisija je potom u siječnju obustavila postupak.)

Neusklađenost s Poveljom EU o temeljnim pravima

U pismu se potvrđuje da će Komisija nastaviti pratiti ovo pitanje, a potpisani povjerenici ističu da je Poljska pristala uvesti posebnu antidiskriminacijsku klauzulu u svoj Partnerski sporazum i programe financiranja za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Klauzula se odnosi na poljske općine, županije i regije. U njoj se navodi se da će se kohezijska sredstva odobravati samo za projekte i korisnike koji se pridržavaju antidiskriminacijskih odredbi ugrađenih u zakonodavstvo EU.

U pismu se objašnjava da pravila kohezijskih politika zahtijevaju da članice imaju usvoje sve potrebne propise i postupke kako bi se osigurala njihova usklađenost s Poveljom EU o temeljnim pravima.

Pod pritiskom Bruxellesa, sve više poljskih županija i općina poništava svoje rezolucije o "zonama bez LGBT ideologije", sudeći po podacima poljskog projekta Atlas mržnje, no one su u nekima još uvijek na snazi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish LGBT-free zones won’t get EU funding, says French MEP)