Ljudska prava

PLENARNA SJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA: Eurozastupnici Ressler i Sokol upozorili na rast ilegalnih migracija u EU

Autor Adriano Milovan

Zastupnici HDZ-a, odnosno europskih pučana, traže uvođenje novog sustava migracija i azila, kao i jačanje borbe protiv krijumčara ljudima

Migranti na Malti
Izvor: Jonathan Borg / Xinhua News / Profimedia

Zastupnici HDZ-a, odnosno Europske pučke stranke (EPP), u Europskom parlamentu zatražili su u srijedu da se spriječe ilegalne migracije na područje Europske unije.

Od EU traže da uvede novi i odgovorniji sustav migracija i azila, kao i da se obračuna s krijumčarima ljudima.

Krijumčari ljudima iskoristili proljetno vrijeme za veći broj pokušaja ilegalnih ulazaka na područje EU 

Pritom su podsjetili da je samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno preko 54.000 ilegalnih migranata na vanjskim europskim granicama, posebno na mediteranskoj ruti, na koju otpada više od polovice svih neregularnih prelazaka.

Krijumčari ljudima su, ističe se u priopćenju Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, iskoristili dolazak proljeća, kao i političku nestabilnost u zemljama sjeverne Afrike, kako bi intenzivirali broj pokušaja ilegalnih dolazaka na područje EU, posebno iz Tunisa i Libije.

Ressler: 'Danas odlučujemo hoćemo li sutra živjeti u miru ili u kaosu'

Eurozastupnik Karlo Ressler ocijenio je da migracijski pritisak kakvom danas svjedočimo uvelike podsjeća na migrantsku krizu iz 2015. godine, kada je gotovo dva milijuna ljudi stiglo na europske obale.

Ressler je poručio da solidarnost svakako treba pokazati prema onima kojima je pomoć najpotrebnija - ukrajinskim izbjeglicama i svima koji bježe zbog rata i straha od političkog ili vjerskog progona, no dodao je kako stanje operacija potraga i spašavanja na Sredozemlju nije zadovoljavajuće. Dodao je i da nije razumno i održivo nevladinim udrugama prepustiti patroliranje južnom morskom granicom EU u Sredozemlju.

Eurozastupnik Karlo Ressler
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

"Potreban nam je novi i odgovorniji sustav migracija i azila, sustav koji može odgovoriti na ovu krizu, koji je solidaran za one koji su doista u potrebi, ali i nepokolebljiv prema krijumčarima koji ugrožavaju sigurnost našeg kontinenta. Zato pozdravljam usvajanje pozicija o ključnim zakonodavnim prijedlozima sustava migracija i azila na nadležnom Odboru. Za više od 70 posto Europljana migracije su izvor zabrinutosti", kazao je Ressler na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Ressler je, inače, član najužeg tima EPP-a za pregovore o Paktu o azilu i migracijama. U izlaganju pred eurozastupnicimja upozorio je kako "danas odlučujemo kako ćemo živjeti i raditi sutra", odnosno hoće li to biti "u miru ili u kaosu".

Sokol: 'Prihvaćanje masovne nekontrolirane migracije bio bi kraj europskog načina života'

I eurozastupnik Tomislav Sokol je poručio kako europska politika mora biti usmjerena na borbu protiv ilegalnih migracija. Pozvao je i na jačanje suradnje s trećim državama kako bi se smanjio broj migranata koji pokušavaju doći na Stari kontinent.

Eurozastupnik Tomislav Sokol
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

"Europska politika mora biti usmjerena na borbu protiv nezakonitih migracija najstrožim mogućim kažnjavanjem krijumčara ljudima. Osim toga, moramo još više učiniti na zaštiti vanjskih granica Unije od ilegalnih prelazaka te surađivati s trećim državama kako bismo smanjili broj migranata koji se pokušavaju domoći Europe. EU nije dužna primiti na svoj teritorij sve one koji se Europe žele domoći samo zato što je kvaliteta života ovdje bolja nego u njihovim zemljama", naglasio je Sokol u Europskom parlamentu.

Zaključio je kako bi "prihvaćanje masovne nekontrolirane migracije predstavljalo kraj europskog načina života".