Ljudska prava

STROŽE MJERE ZA AKTIVISTE: Italija namjerava uvesti kazne za sve češće napade na kulturnu baštinu

Autor Euractiv/Valentina Romano

Zakon kojeg predlaže talijanska desničarska stranka Lega predviđa uvođenje nove kategorije kaznenog djela za vandaliziranje objekata kulturne baštine. Zakon je trenutno na raspravi u talijanskom Senatu.

Rome, Italy - News - Senate, Vandalism against the entrance to the facade of Palazzo Madama - In the photo: the facade of the Senate after the raid by environmental activists who defaced the main facade of the building Vandalism against the facade of Palazzo Madama, Rome, Italy - 02 Jan 2023,Image: 747327340, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predloženim zakonom žele se uvesti kazne za aktiviste za zaštitu okoliša koji su posljednjih godina u više navrata vandalizirali umjetnička djela ili spomenike kulture radi privlačenja pažnje javnosti i podizanja svijesti o problemu klimatskih promjena.

"U svjetlu nedavnih događaja, važno je da vlada pokaže strogoću kad se radi o određenim oblicima ponašanja", kriptičnu izjavu odvjetnice i senatorice Giulije Bongiorno prenosi talijanski Euractiv, kako ju je prenio i talijanski list Domani.

Zakon mora proći u oba doma parlamenta

Senator iz stranke Lega Claudio Borghi uputio je u proceduru prijedlog novog zakona u studenom 2022. Rasprava o njemu počela je 4. travnja, a Bongiorno je izvjestiteljica o njemu, uime senatskog odbora za pravosuđe. Da bi stupio na snagu, zakon moraju izglasati članovi oba doma talijanskog parlamenta.

Zakon predviđa kazne do 1.500 eura i do godinu dana zatvora za one koji oštete kulturno dobro, ili vitrine koje se koristi za izlaganje, zaštitu, i očuvanje predmeta od velike kulturne važnosti. U drugom članku predloženog zakona uvodi se mogućnost uhićenja onih koji vandaliziraju kulturnu baštinu. U prijedlogu stoji da je potrebno "ojačati zaštitu kulturne baštine" radi suzbijanja "namjerno kriminalnog ponašanja."

Zeleni aktivisti žrtve represije

U siječnju 2023. klimatski aktivisti su bojom zalili podest na kojem je postavljeno umjetničko djelo Maurizija Catellana nazvanog "Ljubav" pred zgradom milanske burze, u prosvjedu kojim se pozivalo talijanske banke da prestanu financirati industriju fosilnih goriva.

Također u siječnju policija je privela aktiviste iz iste skupine koji su bojom napali zgradu talijanskog senata Palazzo Madama u Rimu. Prošle godine se u veljači sličan incident dogodio u Firenci, na zgradi pokrajinske skupštine Toskane, Palazzo Pegaso. Aktivisti tvrde da su ovakvi postupci potrebni kako bi se skrenula pažnja zakonodavaca na pitanje klimatskih promjena.

"Ta boja će do sutra nestati, ali ruke naše političke klase će ostati zamrljane krvlju ako nastave javnim sredstvima financirati fosilna goriva," rekao je Simone Ficicchia, jedan od aktivista koji su bojom zalili palaču u Firenci, kako prenosi agencija Adnkronos.

Strah od zabrane prava na prosvjed

Mnogi smatraju da je predloženi zakon samo nova zabrana koja ograničava pravo na prosvjed, i u njemu vide pokušaj suzbijanja prava glasa onih koji se ne slažu sa službenom politikom.

"Već neko vrijeme iz nekoliko policijskih sjedišta poduzimaju se mjere protiv klimatskih aktivista koje ograničavaju ustavom zajamčena prava, poput onih o prebivalištu i slobodnom kretanju," rekao je za Euractiv Giuseppe Onufrio, direktor organizacije Greenpeace u Italiji.

"Dok premijerka Giorgia Meloni opisuje suše u Italiji kao 'ciklični fenomen', čime očito negira klimatske promjene, prijedlog stranke Lega ima za cilj represijom odgovoriti onima koji, postupcima koji ne ugrožavaju nikog, pokušavaju istaknuti važnost pitanja klimatskih promjena", dodaje Onufrio.

Unatoč prosvjedima klimatskih aktivista i zelenih organizacija, talijanska vlada ustraje na svojoj namjeri da uvede strože mjere za zaštitu kulturne baštine.

"Oni koji vandaliziraju našu kulturnu baštinu ne mogu proći bez posljedica, i moraju biti strogo kažnjeni," rekao je Gennaro Sangiuliano, talijanski ministar kulture u vladi Giorgije Meloni, nakon što je skupina aktivista istovarila ugljen u fontanu na Piazza di Spagna u Rimu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy mulls measures to protect cultural heritage from climate activists)