Ljudska prava

EUROPSKI PARLAMENT O POLITICI AZILA: Eurozastupnik Karlo Ressler za razlikovanje ekonomskih migranata od izbjeglica

Autor A. M.

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove usvojio je pregovaračku poziciju Europskog parlamenta o prijedlozima Europske komisije o novom sustavu migracija i azila

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL/PIXSELL

Nakon višegodišnjih pregovora između klubova zastupnika, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) usvojio je u utorak pregovaračku poziciju Europskog parlamenta o ključnim zakonodavnim prijedlozima sustava migracija i azila koje je Europska komisija predložila u rujnu 2020. godine, priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Krajem prošle godine otvoreni su međuinstitucionalni pregovori o sustavu Eurodac, jedinstvenoj europskoj biometrijskoj bazi, a Odbor je danas potvrdio zajednička stajališta Parlamenta o preostalih šest zakonodavnih prijedloga Komisije, pojašnjava se u priopćenju.

Provjere za državljane trećih zemalja

Dodaje se kako se to odnosi i na uređivanje provjera državljana trećih zemalja na vanjskim granicama, zatim na zajednički postupak za međunarodnu zaštitu, rješavanje kriznih situacija i slučajeva više sile u području migracija. Ključna ideja je pronaći europski odgovor na zajednički izazov migracija.

Dogovor je pozdravio i Karlo Ressler, hrvatski eurozastupnik iz redova HDZ-a, koji djeluje u sklopu EPP-a. Ressler je bio i član pregovaračkog tima EPP-a o migracijskom paktu, navodi se u priopćenju.

"Nova pravila trebala bi osigurati učinkovitiju kontrolu nad europskom granicom, jednostavnije razlikovanje izbjeglica od ekonomskih migranata i snažniju borbu protiv krijumčara. Nužno je ojačati suradnju s trećim zemljama kako bi se spriječili ilegalni prelasci, pomoglo onima kojima je međunarodna zaštita najpotrebnija te osigurao povratak onih koji nemaju pravo na trajni boravak u Europi", poručio je Ressler.

Migracije izvor zabrinutosti za preko 70 posto Europljana

Sada, inače, slijede pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU s ciljem dogovora oko održivog europskog rješenja za migracije.

Iz EPP-a pritom podsjećaju da su migracije izvor ozbiljne zabrinutosti za više od 70 posto Europljana.

Prema podacima Eurostata, u 2022. godini podneseno je više od 880.000 zahtjeva za azil u EU, uglavnom od strane državljana Sirije, Afganistana, Venezuele i Turske. Riječ je o 64 posto više zahtjeva za azil nego godinu ranije, zaključuju u EPP-u.