Ljudska prava

NOVI SPORAZUM O MIGRACIJAMA: Europski parlament želi zadržati 'Dublinska pravila'

Autor Euractiv/Eleonora Vasques

Europski parlament je u mišljenju o novom Sporazumu o migracijama usvojio stav da bi zahtjeve za azile migranti trebali predavati u prvoj zemlji EU u koju pristignu, stoji u nacrtu kojeg je na uvid dobio Euractiv

epa09539164 Evacuation of migrants at the closed camp for asylum seekers in Samos island, Greece, 22 October 2021, during the exercise 'Promachos 2021' organised by the Greek Ministry of Migration and Asylum. EPA-EFE/MICHAEL SVARNIAS
Izvor: MICHAEL SVARNIAS/ANA-MPA

"U slučajevima kad držaljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva želi podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom, taj zahtjev će se predati i registrirati ili u prvoj državi članici u koju je osoba došla ili u članici u kojoj je ta osoba legalno prisutna," stoji u tom dokumentu.

Za osobe koje ilegalno pristižu u Europsku uniju "kopnom, morem ili zrakom" da će "prva članica u koju su tako pristigli biti odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnom zaštitom."

Migranti će morati podnijeti zahtjev za azilom u članici EU u koju su prvo ušli 

Taj sporazum je glavni legislativni dokument koji se bavi migracijama u sadašnjem mandatu Europskog parlamenta, kojemu je cilj ojačati koordinirani pristup na razini EU problemu azila i migracija. O tekstu sporazuma krajem ožujka će glasati parlamentarni odbor za građanske slobode, nakon više od dvije godine pregovora.

Odredba po kojoj migranti moraju predavati zahtjeve u zemlji u koju pristižu označava veliki zaokret u stavu europarlamentaraca.

U prošlom mandatu, za vrijeme sastava Europske komisije kojom je predsjedavao Jean-Claude Juncker, Europski parlament je velikom većinom glasova odobrio reformiranje tzv. Dublinskih pravila koja reguliraju pitanje azila, tako da se ukloni pravilo po kojem se zahtjevi predaju u prvoj zemlji dolaska. Međutim, zbog razillaženja europskih institucija, ta reforma nikad nije uvrštena u zakon.

Potvrda Dublinskog sistema također je stigla i od sadašnje predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, koja je pozvala na strogu primjenu tzv. "Dublinske strategije" u pismu kojeg je državama članicama poslala u ponedjeljak, 20. ožujka.


"Europska komisija je predana postrožavanju kontrola na vanjskim granicama EU kako bi one bile učinkovitije u borbi protiv ilegalne migracije," stajalo je u pismu koje je na uvid dobio Euractiv.

Solidarnost i 'krizne situacije'

U isto vrijeme, mehanizam solidarnosti koji predviđa relociranje azilanata koji se spominje u dokumentu i dalje će funkcionirati na dobrovoljnoj bazi, jer svakoj državi članici se dopušta da odluči želi li sudjelovati u tom planu, koji se koordinira na razini cijele EU.

Prema dokumentu, da bi se osobe koje traže azil mogle relocirati one moraju biti u procesu traženja azila ili moraju već imati odobrenu međunarodnu zaštitu.

Država članica u koju dolazi više migranata nego u ostale može odrediti "osobe za relociranje... u suradnji s Koordinatorom za relokaciju Europske unije, drugim državama koje u relokaciji sudjeluju, te Agencijom za azil", navodi se u tekstu.

Prema nacrtu mišljenja eurozastupnika, mehanizam relociranja bio bi "obavezan" za članice koje u njemu sudjeluju samo kad je "država članica u kriznoj situaciji" pa se stoga mogu relocirati i osobe koje čekaju na rješenje zahtjeva i one kojima je nedavno odobren.

'Iznimna situacija'

U dokumentu se nadalje definira "krizna situacija" kao "iznimna situacija" u kojoj količina pridošlica dosegne određene razmjere i zbog kojih kaaciteti primanja migranata pojedine države članice prestaju funkcionirati. Prema tekstu sporazuma, Europska komisija će biti odgovorna za procjenu je li situacija u pojedinoj državi članici krizna ili ne.

Zastupnici su obećali da će zaključiti razgovore o Sporazumu o migracijama do veljače 2024., u sklopu dogovora postignutog u rujnu prošle godine. Ministri unutrašnjih poslova država članica EU najavili su da će finalizirati svoju pregovaračku poziciju u narednih nekoliko tjedana.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: Pact on migration and asylum reaffirms the ‘Dublin’ system)