Ljudska prava

GODIŠNJE IZVJEŠĆE VIJEĆA EUROPE O SIGURNOSTI NOVINARA: Bilježi se konstantno nazadovanje, prijetnje i zlostavljanje

Autor Euractiv/Julia Eastham

Godišnje izvješće Vijeća Europe o sigurnosti novinara u svijetu opisuje "kontinuirano nazadovanje" medijskih sloboda u 2022. godini, a posebno kao ključne probleme ističe nasilje, SLAPP tužbe i upotrebu softvera za prisluškivanje.

epa09928095 Tunisian journalists carry placards and shout slogans during a protest for the defense of press freedom and freedom of expression in Tunis, Tunisia, 05 May 2022. The National Syndicate of Journalists called for the protest as Tunisia's ranking in the press freedom index fell from being ranked 73 to 94, according to a report by Reporters Without Borders published on 03 May, on the occasion of World Press Freedom Day. EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
Izvor: MOHAMED MESSARA/EPA

Godišnje izvješće koje je objavila međuvladina organizacija za ljudska prava Vijeće Europe (Council of Europe, CoE) utvrdilo je da se broj pritvorenih novinara u svijetu povećao za 60 posto, u usporedbi s 2021. godinom.

Krajem prosinca, 127 novinara je bilo u pritvoru u cijeloj Europi, a od toga najviše ih je bilo u Turskoj (52), zatim Bjelorusiji (32), Rusiji (22), dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom (14), Azerbejdžanu (4) - i po jedan u Velikoj Britaniji, Gruziji i Poljskoj.

Primijećen je i porast broja novinara uhićenih dok su izvještavali o prosvjedima protiv klimatskih promjena u državama Europske unije. Ukupno je osmero novinara završilo na sudu u proteklih godinu dana zbog pokrivanja takvih prosvjeda, i to u Francuskoj, Španjolskoj, Švedskoj i u Velikoj Britaniji.

"Izvješće ukazuje na konstantno nazadovanje, u kojem vidimo da su u državama članicama Vijeća Europe novinari meta prijetnji, zlostavljanja, prisluškivanja, zastrašivanja. Vidimo da ih se pritvara, fizički napada, a katkad i ubija," rekao je predstavnik Europske unije i član Odbora za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists, CPJ) Tom Gibson na novinskoj konferenciji u utorak, 7. ožujka.

"Pozivamo sve zemlje ne samo da dogovore što im je činiti, već i da preokrenu taj trend nazadovanja - i vrlo smo ozbiljni kad kažemo da ćemo to ispratiti do kraja."

U izvješću se također ističu napadi i nasilje prema novinarima. prošle godine je prijavljeno 74 takva slučaja u kojima je narušena fizička sigurnost novinara, dok ih je 2021. godine bilo 82.

"Ta brojka je možda manja nego godinu ranije, no jasno je da se još uvijek radi o visokoj stopi, a to je razlog za zabrinutost," rekao je Ernest Sagaga, zadužen za pitanja ljudskih prava i sigurnosti Međunarodne novinarske federacije (IFJ).

SLAPP tužbe i spyware prijetnje

U izvješću se navodi da se novinari i medijsko osoblje suočavaju s preprekama u izvještavanju zbog zlostavljanja i u stvarnom svijetu i na internetu. Samo u 2022. prijavljeno je 94 slučaja zlostavljanja i zastrašivanja novinara. Te godine je registrirano i 13 ubijenih novinara, najveći broj još od 2015. - kad je izašlo prvo godišnje izvješće.

"Pljuvanje po medijima i javno zlostavljanje na internetu, koji stvaraju okolinu i uvjete u kojima se legitimizira nasilje protiv novinara, danas su veliki razlog za zabrinutost," stoji u izvješću.

Autori izvješća nadalje ističu upotrebu špijunskog sofvera i sudskih tužbi kao metode koje se koriste za ušutkivanja i nadzor novinara. Najmanje 20 sudskih procesa je pokrenuto u 2022. u kojima su se od novinara tražile tisuće eura na ime odštetnih zahtjeva zbog narušavanja ugleda.

U izvješću se takozvane strateške tužbe protiv javne participacije (SLAPP) definiraju kao "upotreba pravnih sredstava kojoj je cilj zastrašivanje i ušutkivanje novinara i medija, i to razvlačenjem istih po sudovima i prisiljavanjem da na to troše vrijeme i novac." Opisuju se kao "omiljeno sredstvo koje koriste određeni političari, poslovni ljudi, i drugi moćnici."

"Glavni zaključak našeg godišnjeg izvješća jest da slobode medija kontinuirano opadaju širom kontinenta, i da SLAPP tužbe doprinose tom padu," rekla je Flutura Kusari, pravna savjetnica Europskog centra za novinarske i medijske slobode (ECPMF).

U izvješću se spominje i špijunski softver poput programa Pegasus ili Predator. Radi se o alatima koji omogućuju da se pametni telefoni koriste za prisluškivanje, a upotreba takvih alata primijećena je u nizu zemalja, uključujući Mađarsku i Grčku.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Safety of journalists: Press freedom ‘backsliding’, report says)