Ljudska prava

RODNA RAVNOPRAVNOST: Novo izvješće potvrđuje slabu zastupljenost žena u međunarodnim organizacijama

Autor Euractiv.com/Reuters

Žene su od 1945. naovamo držale tek 12 posto čelnih pozicija u 33 najveće globalne institucije, dok više od trećine tih organizacija - uključujući i sve četiri razvojne banke - nikad nisu imale ženu na čelu.

epa07113477 Maria Fernanda Espinosa Garces, President of the 73rd United Nations General Assembly, talks to the media, during a press conference at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 23 October 2018. EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
Izvor: SALVATORE DI NOLFI/KEYSTONE

U tom zbroju je i pet institucija koje su samo jednom u povijesti imale ženu na glavnom položaju, što uključuje i današnju šeficu Svjetske trgovinske organizacija WTO Ngozi Okonjo Iweala, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak kojeg je sastavila grupa GWL Voices for Change and Inclusion, u kojoj je su 62 bivše i sadašnje čelnice raznih svjetskih organizacija.

Izvješće će u cijelosti biti objavljeno ovaj tjedan, za vrijeme sastanka UN-ove Komisije o statusu žena, i u njemu se poziva na proporcionalnu zastupljenost žena na svim razinama međunarodnih organizacija, od terenskih ureda do sjedišta - kao i u sekretarijatima i tijelima javne uprave.

"Istina je da su brojke bitne," kaže Maria Fernanda Espinosa, bivša ministriva vanjskih poslova Ekvadora, koja je između 2018. i 2019. bila i predsjednica Opće skupštine UN-a. "Mi činimo 50 posto svjetskog stanovništva, pa je to, kao prvo, stvar demografske pravde," rekla je u petak u razgovoru za agenciju Reuters. "Ali također vjerujem i da žene donose kombinaciju vodstva, mudrosti i empatije, a katkad i bolje razumijevanje zbivanja u svijetu."

U izvješću se analiziralo 33 međunarodne ustanove nakon 1945. godine. Utvrđeno je da su one od 382 čelnika imale samo 47 žena na tim pozicijama. A unatoč napretku ostvarenom u posljednjih nekoliko desetljeća tek trećina tih institucija danas na čelu ima žene.

Iz skupine GWL Voices poručili su da će još šira verzija izvješća izaći u rujnu, u kojem će se istražiti i sastavi upravljačkih timova i upravnih tijela u te 33 institucije. Kažu i da su potrebne reforme koje bi trebale "ubrzati tranziciju prema rodno-uravnoteženom vodstvu."

U izvješću je navedeno i 13 institucija koje nakon kraja Drugog svjetskog rata - u razdoblju u kojem je većina tih instituvija osnovano - nikad nisu vodile žene. Među njima su Svjetska banka, Ujedinjeni narodi, UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), te Agencija za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Espinosa kaže da ju je razočarala odluka SAD-a - države koja je najveći dioničar u Svjetskoj banci i koja je povijesno uvijek birala njenog predsjednika - prošli mjesec za taj posao kandidirala muškarca. Tu čast je zaslužio bivši predsjednik uprave Mastercarda, Ajay Banga - unatoč apelima iz grupe GWL Voices i drugih članica Svjetske banke da treba izabrati ženu.

Espinosa kaže da iako podržava izbor Bange - koji je rođen u Indiji i tamo se obrazovao i započeo karijeru - za prvo ime Svjetske banke, ipak dodaje da "ima na stotine žena sa sličnim porijeklom i kvalifikacijama."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Women leaders sidelined at multilateral organizations, new study shows)