Gospodarstvo

INFLACIJA U VELJAČI USPORILA: Cijene u Hrvatskoj porasle 11,9 posto na godišnjoj razini

Autor Adriano Milovan

Iako je u veljači zabilježeno određeno jenjavanje inflacijskih pritisaka, stopa inflacije u Hrvatskoj i dalje je visoka i spada među najviše u eurozoni

Inflacija
Izvor: Pixabay

Stopa inflacije u Hrvatskoj u veljači je iznosila 11,9 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene državne statistike objavljene u četvrtak. 

Radi se o nešto sporijoj dinamici rasta maloprodajnih cijena nego u siječnju, kada su cijene u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), porasle 12,7 posto.

Cijene hrane postale glavni inflacijski okidač

Također, radi se o manjoj inflaciji nego krajem prošle godine. Naime, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u prosincu je iznosila 13,1 posto, a u studenom 13,5 posto, što je ujedno i najviša mjesečna stopa inflacije u Hrvatskoj otkako DZS iskazuje podatke na mjesečnoj razini.

Unatoč tome, inflacija u Hrvatskoj i dalje je visoka. Glavni inflacijski okidači, pokazuju podaci DZS-a, i dalje su snažan rast cijena hrane, pića i duhana, koje su u veljači porasle čak 15 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Velik rast, 13,4 posto na godišnjoj razini, u veljači su zabilježile i cijene energenata. 

I podaci Eurostata pokazuju usporavanje inflacije u Hrvatskoj i eurozoni

Kada se stopa inflacije mjeri harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, kojeg koristi Eurostat, ona je u Hrvatskoj u veljači iznosila 11,7 posto na godišnjoj razini. 

U siječnju je, pokazuju podaci eurostatističara, iznosila 12,5 posto, dok je u prosincu prošle godine inflacija u Hrvatskoj iznosila 12,7 posto. U studenom smo imali godišnju inflaciju od 13 posto. 

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u veljači je, prema podacima Eurostata, iznosila 8,5 posto, što je za nijansu sporiji rast maloprodajnih cijena nego u siječnju, kada je godišnja stopa inflacije iznosila 8,6 posto. No, inflacija u eurozoni i dalje je znatno iznad one koju bi u Europskoj središnjoj banci (ESB) željeli vidjeti, a koja bi trebala iznositi dva posto. 

Hrvatska po inflaciji na petom mjestu u eurozoni  

Među članicama eurozone, najvišu godišnju stopu inflacije i u veljači su imale baltičke države – Latvija, 20,1 posto, Estonija, 17,8 posto, i Litva, 17,2 posto, te Slovačka, 15,5 posto. Na petom je mjestu po visini inflacije u eurozoni u veljači bila Hrvatska.

S druge strane, najmanju inflaciju, samo 4,8 posto na godišnjoj razini, u eurozoni je u veljači imao Luksemburg. Nešto veću stopu inflacije, 5,5 posto, imala je Belgija. 

Među velikim članicama eurozone, najmanju inflaciju i u veljači je imala Francuska, "samo" 7,2 posto. 

Cijene na malo u Njemačkoj u veljači su rasle po prosječnoj godišnjoj stopi od 9,3 posto, a u Italiji po stopi od 9,9 posto, pokazuju podaci Eurostata. 

Mjesečna inflacija u Hrvatskoj u veljači 0,2 posto

Hrvatska je u veljači, prema podacima DZS-a i Eurostata, imala mjesečnu stopu inflacije od 0,2 posto. Za toliko su, naime, u prosjeku porasle maloprodajne cijene u odnosu na siječanj. 

Makroekonomisti Raiffeisena u svojim analizama od četvrtka ocjenjuju kako podaci o inflaciji u Hrvatskoj u veljači pokazuju usporavanje godišnje dinamike rasta cijena treći mjesec zaredom. 

Makroekonomisti Raiffeisena očekuju da će inflacija u 2023. iznositi 7,5 posto

"Očekujemo kako će Vlada nastaviti ograničavati rast cijena energije, ali i cijena određenih (prehrambenih) proizvoda koje su zamrznute u rujnu 2022. godine. Na taj će način biti odgođeno usklađivanje cijena s tržišnim uvjetima", zaključuju analitičari Raiffeisena.

Prognoziraju kako bi Hrvatska na razini cijele godine trebala imati stopu inflacije od 7,5 posto. Naglašavaju i da ne isključuju mogućnost da se inflatorni pritisci u narednim mjesecima pokažu ustrajnijim nego što se sada očekuje.