Gospodarstvo

FENOMEN ILUZIJE NOVCA: Dvije trećine zaposlenih u Hrvatskoj osjeća se siromašnije otkako je uveden euro

Autor Adriano Milovan

Pokazalo je to istraživanje portala Moj posao, a stručnjaci kažu da mnogi smatraju kako su osiromašili jer su ranije primali plaću u tisućama kuna, a sada je primaju u stotinama eura

Plaćanje eurima
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Gotovo dvije trećine zaposlenih u Hrvatskoj osjeća se siromašnije otkako je uveden euro, pokazuje istraživanje koje je proveo portal Moj posao

Istraživanje je obuhvatilo oko 900 ispitanika, a pokazalo je da se čak 63 posto radnika u Hrvatskoj osjeća siromašnije nakon što su im plaće počele stizati u eurima, nego u vrijeme dok su ih primali u kunama.

Uvođenje eura ostavilo veće posljedice nego što se mislilo

Mnogi u Hrvatskoj sada kažu, ističu na portalu Moj posao, kako plaću sada primaju u stotinama eura, dok su prije Nove godine njihova primanja bila iskazana u tisućama kuna. To se negativno odražava na njihovo zadovoljstvo. 

Hrvatska je, podsjetimo, 1. siječnja uvela euro. Iako euro Hrvatima nije nepoznata valuta, jer su i ranije mnogi računali u njoj, a često su je i koristili prilikom putovanja u inozemstvo, kao i u interakciji sa stranim turistima, zamjena kune eurom očito je ostavila veće posljedice nego što se mislilo. Potvrđuje to i spomenuto istraživanje.

Ljudima važniji brojevi nego sama vrijednost novca

"Izazovi s navikavanjem na euro dijelom su posljedica psihološkog fenomena koji se zove iluzija novca, a koji nije neuobičajena pojava prilikom promjene valute. Kako pojašnjavaju psiholozi, do iluzije novca dolazi jer su ljudima važniji brojevi nego sama vrijednost novca, a to za posljedicu ima nastanak nezadovoljstva kada na naše račune krenu pristizati nominalno manji iznosi nego prije. Upravo to se dogodilo prelaskom na euro", objašnjavaju na portalu Moj posao.

Kada se tome pridoda i visoka inflacija s kojom se suočavamo te zadržavanje plaća na razini na kojoj su bile prije nego što su cijene počele divljati, a što u praksi dovodi do realnog pada plaća i kupovne moći, priča o osjećaju osiromašivanja prilikom uvođenja eura zaokružuje se.

Svaki dvadeseti zaposleni smatra da je bogatiji nego dok je primao plaću u kunama

Unatoč tome, gotovo trećina ispitanika, odnosno njih 32 posto koji su sudjelovali u anketi portala Moj posao, kaže kako na koži nisu osjetili učinke iluzije novca. Drugim riječima, osjećaju se jednako kao i prije konverzije valute. 

Zanimljivo da se svaki dvadeseti ispitanik, odnosno njih pet posto, nakon 1. siječnja osjeća bogatije nego prije. Po njima, euro je snažnija valuta nego što je to bila kuna pa time i iznos iskazan u eurima ima veću vrijednost, zaključuju na portalu Moj posao.