Gospodarstvo

PANEL EUROPSKOG PARLAMENTA U OSIJEKU O DIGITALIZACIJI: Nove tehnologije prilika su za obnovu industrije u Hrvatskoj

Autor Euractiv.hr

Teme panela u najvećem slavonskom gradu bile su nova industrijska strategija EU i digitalizacija te kako se Hrvatska uklapa u te ciljeve Unije

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL/PIXSELL

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je panel pod nazivom "Hrvatska i nova EU industrijska strategija i digitalizacija".

Panel je u petak održan u Osijeku kako bi se kroz raspravu predstavnika struke, akademske zajednice i donositelja političkih odluka ustvrdilo što su najveći izazovi i prilike za razvoj ovog sektora u budućnosti, ističu u Europskom parlamentu.

Flego za reguliranje umjetne inteligencije

O iskorištavanju snage digitalnih tehnologija za stvaranje resursno učinkovitog i otpornog gospodarstva, europskim inicijativama za smanjenje ovisnosti o vanjskim dobavljačima kad je riječ ključnim i strateškim materijalima i proizvodima te o ulozi sveučilišne zajednice u pogledu inovacija i istraživanja u industriji, raspravljali su Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu (IDS/ Renew Europe, online), zatim Tomislav Krolo, operativni direktor tvrtke Orqa, Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, Tomislav Matić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT Osijek) te Petra Pejić, Katedra za automatiku i robotiku (FERIT, Osijek).

Flego je, ističe se u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, poručio da se EU treba ponovno industrijalizirati ekonomijom 4.0, više ulagati u istraživanje i inovacije, uključujući i razvoj čipova, te raditi na samodostatnosti u svim sektorima.

Flego, koji je inače izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa, osvrnuo se i na pitanje reguliranja umjetne inteligencije u EU-u te istaknuo kako je pri donošenju zakona važno voditi se načelom da ono što je prihvatljivo u stvarnom svijetu, isto tako bude prihvatljivo i u virtualnom svijetu.

"Ne trebamo raditi na stvaranju prepreka, ali trebamo raditi na formuliranju osnovnih etičkih principa u reguliranju umjetne inteligencije, baš kao što je napravljeno sa zakonima o digitalnim uslugama i o digitalnom tržištu", istaknuo je Flego.

Žene treba poticati na zapošljavanje u STEM području 

Tomić je, pak, ustvrdio je da će nova regulativa o umjetnoj inteligenciji neminovno donijeti i određene kočnice za ubrzani razvoj tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, ali je i dodao da novi alati i primjeri svakodnevno pokazuju zašto je to reguliranje potrebno. Zaključio je kako Europa pokušava biti predvodnik, a ujedno zaštititi svoje građane te da je tu ravnotežu jako teško postići.

Krolo se osvrnuo na iskorak koji industriji donose 5G tehnologija i novi alati, dok je Matić iznio planove za povećanje broja studenata na osječkom FERIT-u kako bi se, među ostalim, zadovoljile potrebe tržišta rada koje je u stalnoj potrazi za novim stručnim kadrom.

Pejić, također s FERIT-a, osvrnula se na problematiku manje zastupljenosti žena u STEM području. Istaknula je kako djevojkama od najranije dobi treba nuditi mogućnost da se upoznaju sa STEM-om te im pokazati pozitivne uspješne primjere kako bi se i same odlučile posvetiti ovom području, zaključuje se u priopćenju Europskog parlamenta.