Gospodarstvo

VELIKA INVESTICIJA: Češka vlada najavila izgradnju tvornice baterija vrijedne gotovo 8 milijardi eura

Autor Euractiv/Ondřej Plevák

Češka vlada objavila je u četvrtak plan za izgradnju tzv. gigatvornice za proizvodnju baterija za električne automobile vrijedne 7,9 milijardi eura. Tvornicu će graditi strani investitor čije ime se drži u tajnosti.

NANTONG, CHINA - JANUARY 3, 2024 - Employees produce lithium battery products on a workshop production line in Nantong, Jiangsu province, China, January 3, 2024.,Image: 833924285, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except China *** CHNOUT, Model Release: no, Credit line: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Tvornica bi trebala biti u okolici grada Karviná blizu granice s Poljskom, a od nje se očekuje da stvori nova radna mjesta, pridonese energetskoj neovisnosti, i poveća konkurentnost Češke, izjavio je premijer Petr Fiala (ODS/ECR) nakon redovnog zasjedanja vlade u srijedu.

Odbio je iznijeti bilo kakve detalje o investiciji, rekavpi novinaima kako mu sporazum potpisan s investitorom ne dopušta otkrivanje imena tvrtke.

Ministar industrije i trgovine Jozef Síkela (STAN/EPP) naglasio je kako se radi o "velikoj kompaniji iz demokratske zemlje" s kojom Češka ima "dugu povijest dobrih odnosa."

Prema domaćim medijima, načelnici tamošnjih općina su skeptični oko takvog projekta. Gradonačelnik mjesta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN/EPP) rekao je kako je svjestan da se njegovu općinu razmatralo kao potencijalnu lokaciju za izgradnju strateške tvornice - ali da nema nikakvih dodatnih informacija o tome.

"To će svakako podijeliti selo - neki će biti za to, a neki će biti protiv toga... Znamo da je se nešto sprema, ali još ne znamo što. Ako vlada to odobri, barem ćemo znati na čemu smo," kazao je Buzek. Istovremeno priznaje kako su toj regiji potrebna strateška ulaganja.

Češka vlada je svojedobno dugo pregovarala s njemačkim Volkswagenom o izgradnji tvornice baterija u drugom dijelu Češke, ali na kraju nije postignut nikakav dogovor.

Volkswagen je ranije već bio odlučio izgraditi tri gigatvornice u Njemačkoj, Španjolskoj i Kanadi. Krajem prošle godine iz kompanije su rekli da s obzirom na stanje na tržištu - i uslijed sporijeg širenja tržišta električnih vozila u Europi - zasad nema komercijalnih razloga za razmišljanje o novim lokacijama.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech government reveals plans for new gigafactory, investor name withheld)