Gospodarstvo

USPORAVA INFLACIJA U EU: Rast cijena u Hrvatskoj u siječnju među najvećima u Uniji

Autor Adriano Milovan

Stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju je iznosila 4,8 posto na godišnjoj razini, što je manje jedino u usporedbi s Rumunjskom i Estonijom, pokazuju novi podaci Eurostata

Inflacija
Izvor: SEBASTIEN LAPEYRERE / AFP / Profimedia

Hrvatska je i u siječnju bila među inflacijskim rekorderima u Europskoj uniji i eurozoni, pokazuju podaci koje su eurostatističari objavili u četvrtak.

Prema tim podacima, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u siječnju iznosila 4,8 posto, što je našoj zemlji osiguralo neslavno treće mjesto na inflacijskoj ljestvici EU.

Inflacija u Rumunjskoj 7,3 posto, a u Estoniji 5 posto

Naime, veću stopu inflacije od Hrvatske u prvom su mjesecu ove godine imale samo Rumunjska, 7,3 posto, i Estonija, pet posto.

Stopa inflacije u Estoniji ujedno je i najveća među članicama eurozone, što znači da je Hrvatska u siječnju po dinamici rasta maloprodajnih cijena zauzela drugo mjesto među 20 članica euro bloka.

DZS: Inflacija u siječnju 4,1 posto

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju je iznosila 4,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Nešto manja inflacija koju iskazuje državna statistika posljedica je primjene različitih metodologija izračuna. Naime, DZS za izračun inflacije koristi indeks potrošačkih cijena (CPI), koji je dobar pokazatelj kretanja cijena na nacionalnoj razini. Eurostat, s druge strane, koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HCIP), koji je omogućuje bolju usporedbu među članicama Unije.

Pad cijena u odnosu na prosinac

Te razlike vidljive su i kod izračuna mjesečne inflacije, odnosno kretanja opće razine cijena u odnosu na prethodni mjesec.

Tako su cijene na malo u Hrvatskoj u siječnju u odnosu na prosinac, prema podacima eurostatističara, pale za 0,3 posto, dok su, prema podacima državne statistike, bile manje za 0,4 posto.

I u siječnju snažan rast cijena usluga i hrane

Kao i prethodnih mjeseci, glavni generatori inflacije u Hrvatskoj i EU bile su cijene usluga i hrane.

Tako su, prema podacima DZS-a, cijene hotelskih i restoranskih usluga u Hrvatskoj u siječnju ove godine bile čak za 10 posto veće nego u siječnju prošle godine, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića u istom razdoblju porasle za 6,5 posto.

Na razini EU, rast cijena usluga i hrane u siječnju je bio znatno manji nego u Hrvatskoj. Podaci Eurostata pokazuju da su cijene usluga na razini Unije u siječnju porasle za četiri posto, dok su cijene hrane, pića i duhanskih proizvoda skočile za 5,6 posto.

Energenti u EU znatno pojeftinili, u Hrvatskoj tek simbolično

Cijene energenata u Hrvatskoj u siječnju su bile manje za samo 0,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

Istodobno, na razini EU kao cjeline, cijene energenata su pale za 6,1 posto, pokazuju podaci DZS-a i Eurostata.

Siječanjska inflacija u EU 3,1 posto, a u eurozoni 2,8 posto 

U siječnju je prosječna godišnja stopa inflacije u EU iznosila 3,1 posto, dok je inflacijski prosjek na razini eurozone, čiji je dio i Hrvatska, iznosio 2,8 posto, pokazuju podaci eurostatističara.

Dobra je vijest u priči o inflaciji da je dinamika rasta maloprodajnih cijena usporila, kako u EU i eurozoni, tako i u Hrvatskoj.

Naime, podaci Eurostata pokazuju da je godišnja stopa inflacije u EU u prosincu prošle godine iznosila 3,4 posto, dok je inflacija u eurozoni u posljednjem lanjskom mjesecu iznosila 2,9 posto.

Vrhunac inflacije EU i eurozona imale su u listopadu 2022. godine, kada je godišnja stopa inflacije u Uniji iznosila 11,5 posto, a u zoni eura 10,6 posto.

Potrošači 'stegli remen' nakon blagdanske potrošnje u prosincu 

Prema podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u prosincu je iznosila 5,4 posto, što znači da su inflacijski pritisci u siječnju prilično oslabili.

Siječanjsko jenjavanje inflacijskih pritisaka ekonomisti obično pripisuju stezanju remena koje slijedi nakon povećane potrošnje u prosincu. Manja potražnja, naime, rezultira i nešto nižim cijenama. 

Inflacija u Hrvatskoj u siječnju najmanja još od listopada 2021.

Vrhunac inflacije u Hrvatskoj bio je u studenom 2022. godine, uoči uvođenja eura. Tada je, prema podacima DZS-a, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 13,5 posto.

Inflacija u Hrvatskoj u siječnju ove godine najmanja je još od listopada 2021. godine, kada je, prema podacima i metodologiji DZS-a, iznosila 3,8 posto.

Veliko smanjenje inflacije u Mađarskoj

Gledano po članicama EU, najvišu inflaciju u siječnju imale su, kako smo već rekli, Rumunjska, Estonija i Hrvatska.

Od naših susjeda koji su u EU, Mađarska, donedavni inflacijski rekorder u Uniji, u siječnju je imala godišnju stopu inflacije od 3,7 posto. Godišnja stopa rasta cijena na malo u siječnju u Sloveniji je iznosila 3,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najmanja inflacija u EU u Danskoj i Italiji

S druge strane, najmanju inflaciju u EU imale su Danska i Italija. U tim je zemljama godišnja stopa rasta cijena u siječnju iznosila samo 0,9 posto.

Italija je i članica eurozone pa je stopa inflacije u njoj ujedno i najmanja u euro bloku.

Ipak, valja upozoriti da je i u Danskoj i u Italiji u siječnju došlo do ubrzanja rasta cijena. Naime, godišnja stopa inflacije u Danskoj u prosincu je iznosila 0,4 posto, a u Italiji 0,5 posto, pokazuju podaci eurostatističara.

Jenjavanje inflacijskih pritisaka u Francuskoj i Njemačkoj

Za razliku od Italije, ostale dvije velike članice zone eura i EU - Francuska i Njemačka, u siječnju su zabilježile lagano smanjenje inflacijskih pritisaka.

Tako je godišnja stopa inflacije u Francuskoj u siječnju iznosila 3,4 posto, dok je mjesec ranije stopa inflacije u toj zemlji bila 4,1 posto.

U Njemačkoj je godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila 3,1 posto. U prosincu prošle godine maloprodajne su cijene u najvećoj europskoj ekonomiji rasle po stopi od 3,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.