Gospodarstvo

DUHANSKA REGULATIVA: Tek će sljedeća Komisija donijeti 'političke odluke' o direktivi za duhanske proizvode

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Političke odluke o budućnosti novih duhanskih i nikotinskih proizvoda u Europi donijet će sljedeća Europska komisija, kaže glasnogovornik EU Stefan de Keersmaecker za Euractiv, što znači da će se duhanom baviti nakon lipanjskih izbora.

A picture taken on October 17, 2023 shows the Swedish Match production line of portion Snus, a smokeless tobacco product that is placed under the upper lip, in the company's factory in Gothenburg, Sweden. Sweden is poised to soon become Europe's first smoke-free country largely thanks to the popularity of snus, a sachet of moist tobacco or nicotine placed under the upper lip.,Image: 820318199, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP STORY by Viken KANTARCI, Model Release: no, Credit line: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia
Izvor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

(Pokrovitelj objave ovog članka je tvrtka Philip Morris International. Njihova podrška omogućuje Euractivu da dodatna sredstva uloži u šire i dublje izvještavanje o ovoj temi. Sadržaj kojeg objavljujemo proizveden je uz potpunu uredničku neovisnost.)

Europska komisija trenutno provodi "sveobuhvatnu evaluaciju" zakonodavnog okvira EU o kontroli duhana, tzv. Direktive o duhanskim proizvodima (TPD), između ostalog i kroz orgniziranje širokih javnih savjetovanja.

Postojećom Direktivom obuhvaćene su tradicionalne cigarete i novi proizvodi kao što su e-cigarete i grijani duhan, i njom su uvedena stroga ograničenja. Zagovaratelji inovativnih proizvoda tvrde da su oni znatno manje štetni od tradicionalnih cigareta, te da ih stoga treba i zakonski tretirati drukčije.

S druge strane, EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ustrajavaju "manje štetno" znači još uvijek "štetno," a osim toga ističu i da nitko nije svjestan dugoročnih učinaka na zdravlje tih proizvoda.

Međutim, Direktivom nisu obuhvaćeni novi proizvodi koji su nastali nakon donošenja europske direktive, primjerice proizvodi koji uopće ne sadržavaju duhan, kao što su vrećice od nikotina koje se konzumiraju oralno.

Zbog nepostojanja europskih pravila države članice različito su ih regulirale - u Finskoj i Danskoj su legalne na tržištu, dok su ih Belgija i Nizozemska zabranile.

De Keersmaecker kaže da će potencijalna revizija Direktive o duhanskim proizvodima i ono što će se njome obuhvatiti ovisiti o analizi i javnim konzultacijama, te će biti predmet detaljne procjene učinka.

"Političke odluke u tom smislu donijet će sljedeća Komisija, u svjetlu navedenih pripremnih koraka."

Slučaj snusa

Još jedan duhanski proizvod koji traži mjesto na tržištu EU je švedski snus. Snus je vlažni duhanski proizvod koji se uzima oralno, i koji vuče korijene iz 18. stoljeća, i koji je zabranjen u Europskoj uniji 1992. godine, prije nego je Švedska ušla u EU. Prodaja je jedino dopuštena u Švedskoj i u Norveškoj.

Iz Komisije su u siječnju rekli za Euractiv kako će snus biti dio analize. Za Patrika Strömera, glavnog tajnika švedske udruge proizvođača snusa, bilo bi teško od Bruxellesa očekivati promjenu pristupa, i to iz dva razloga.

"Prvi bi bio taj da je vrlo teško priznati da ste toliko dugo bili u krivu, a drugi jest da ne žele imati [na tržištu] drugi izvor nikotina, jer nikotin stvara ovisnost," rekao je Strömer za Euractiv.

Strömer je objasnio da je, za razliku od prije 30 godina, slučaj snusa "eksperiment uživo."

"U mogućnosti smo usporediti ne samo upotrebu snusa u Švedskoj, nego i učestalost pušenja u usporedbi s drugim europskim zemljama. I ispada da je, nakon tri desetljeća, Švedska europski prvak."

Prema podacima Eurostata, Švedska ima najniže stope pušenja u cijeloj EU, i procjenjuje se da je prva zemlja koja je oslobođena duhanskog dima - što u praksi znači da manje od 5 posto odraslog stanovništva puši cigarete.

U nedavnom parlamentarnom pitanju postavljenom povjerenici Komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kyriakides socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu Nicolás González Casares postavio je pitanje hoće li vrećice s nikotinom biti zabranjene, kao što je već slučaj sa snusom.

"Sve veća popularnost nikotinskih vrećica izaziva ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje, i predstavlja sve veći izazov za unutarnje tržište," odgovorila je Kyriakides.

Prema Europskoj komisiji, nikotinske vrećice su vrećice za oralnu primjenu koje sadrže nikotin, dok nikotinski flasteri sadrže nikotin i stavljaju se na kožu. Ni vrećice ni flasteri ne sadržavaju duhan.

Nadalje, nikotinski flasteri koriste se u terapiji nadomještanja nikotina (NRT), a WHO uvrštava nikotinske flastere na popis osnovnih preparata za medicinsku skrb.

No, tvrtke koje proizvode snus počele su proizvoditi i takozvani "bijeli" snua (ili nikotinske vrećice), što znači da ne sadrže duhan, već samo nikotin.

David Eberhard, psihijatar specijaliziran za ovisnosti, izjavio je za Euractiv da postoje ljudi ovisni o snusu, budući da je nikotin "driga koja očito uzrokuje ovisnost."

"No, ako možete zamijeniti drogu koji je doista štetna za vas, nečim što za vas nije u tolikoj mjeri štetno, time se postiže smanjenje štete," kaže Eberhard.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Next Commission will make ‘political’ decisions on tobacco directive, EU official says)