Gospodarstvo

POLITIKE ZABRANE PUŠENJA: Mogu li ograničenja na otvorenim prostorima funkcionirati u Europi?

Autor Euractiv.com

Države širom svijeta, od Meksika do Rusije i Japana, potpuno su zabranile pušenje u otvorenom prostoru, u pokušaju suzbijanja smrti povezanih s konzumacijom duhanom. Međutim, stručnjaci kažu da takva mjera ne bi bila učinkovita u Europi.

Izvor: Euractiv.com

(Pokrovitelj objave ovog članka je tvrtka Philip Morris International. Njihova podrška omogućuje Euractivu da dodatna sredstva uloži u šire i dublje izvještavanje o ovoj temi. Sadržaj kojeg objavljujemo proizveden je uz potpunu uredničku neovisnost.)

Euractiv je nedavno posjetio Tokio, gdje su visoke stope pušenja nekada bile velika opasnost po javno zdravlje. Često vezivano s napornim radom i muževnošću, pušenje u Japanu doseglo je rekordne razine šezdesetih godina prošlog stoljeća, pri čemu je gotovo polovica stanovništva pušila - a posebice muškarci.

Za razliku od Europe, Japan je uveo stroža ograničenja pušenja, koja su prvo bila usmjerena na otvorene, a potom i zatvorene prostore. U Tokiju je zabranjeno pušenje cigarete ili korištenje novih duhanskih proizvoda na ulici. Postoje posebna određena mjesta za pušenje, kao i odvojena mjesta za konzumiranje duhana bez sagorijevanja.

Analitičari koji su razgovarali s Euractivom u Tokiju pojasnili su kako velika gustoća naseljenosti i japanski mentalitet poštivanja svojih sugrađana objašnjavaju zašto su takve mjere brzo bile prihvaćene.

"Japan ima čvrstu svijest o tome da se ne smije drugima raditi probleme, tako da u tom smislu mislim da je prvi korak u Japanu bio onemogućiti pušenje u javnim prostorima na otvorenom. Zatvoreni prostori su privatni, tako da mislim kako su ta mjesta buila u drugom planu," izjavio je profesor Yoshika Sekine sa Sveučilišta Tokai.

Mnoge općine u tokijskoj regiji uvele su zabranu pušenja na otvorenom, uz novčane kazne u iznosu do 125 eura.

Dr. Sekine kaže da je posjetio Europu 2022. godine i istao iznenađen. "Svi su pušili na ulici, a kako ja ne pušim, ponekad sam udisao dim "iz druge ruke," - i pomislio sam u tom trenutku da mi se to ne sviđa. Kad bi se tako drugi ljudi [nepišači] uzeli u obzir, pušenje na ulicama moglo bi se donekle ograničiti," kaže Sekine.

U Europi nevoljkost i slaba provedba zabrana

Za razliku od Japana, Europa je u prvom redu dala prednost zabranama pušenja u zatvorenim prostorima, dok je u nekim državama članicama EU uvedeno tek nekoliko blagih mjera za otvorene prostore. EU je zacrtala kao cilj stvaranje "generacije bez duhana" u Europi, gdje će do 2040. godine manje od pet posto stanovništva pušiti duhan.

Na pitanje Euractiva može li zabrana pušenja na otvorenom funkcionirati u Europi, iz Europske komisije kažu da su takve stvari u nadležnosti zemalja članica.

U europskim prijestolnicama situacija dosta varira. Neke lokalne vlasti pokušale su zauzeti stroži pristup, ali je provedba obično bila loša, ili je bila sputana nedostatkom političke volje. Potpuna zabrana pušenja na otvorenom ne postoji nigdje u Europi.

Najnoviji primjer je Francuska, gdje je krajem studenog ministarstvo zdravstva predstavilo novi plan o zabrani pušenja na određenim javnim mjestima kao što su plaže, parkovi, šume i školska igrališta. Neki gradovi, kao što je Nica, već su donijeli odluke o zabrani pušenja na plažama.

"Prostor bez dima odsad će postati norma," najavio je francuski ministar zdravstva Aurélien Rousseau.

U Italiji su lokalne vlasti uvele zabranu pušenja na plažama, ali ona se ne provodi. Talijanski ministar zdravstva Orazio Schillaci inzistirao je zakonskom prijedlogu kojim bi se zabranilo pušenje ili "parenje" na autobusnim stajalištima i u parkovima - ali bez uspjeha.

U Rumunjskoj je također bilo sličnih pokušaja, ali bez uspjeha u u uvođenju strožih pravila. Najnoviji je pokušaj bio zakon kojeg su predložili su pokrenuli neovisni zastupnici, a kojim se htjelo zabraniti pušenje u blizini stanica javnog prijevoza, parkova, sportskih i obrazovnih objekata, dječjih igrališta i unutar vozila ako se u njemu nalaze maloljetnici. N, rumunjski senat je odbacio prijedlog 30. listopada prošle godine.

U zemljama kao što su Albanija ili Kosovo teško je naći mjesto na kojem nema pušenja. U Bugarskoj i Grčkoj - crnoj ovci Europe kada je riječ o stopama pušenja - provedba zabrana je jako teška.

U Grčkoj se posljednjih godina situacija značajno poboljšala kada je riječ o zatvorenim prostorima. Ali na otvorenom, nema gotovo nikakvih ograničenja.

U Bugarskoj postoje brojna ograničenja, ali i brojne iznimke. Mnogi restorani zimi grade posebne zatvorene prostore za pušače, a zdravstvene vlasti ignoriraju činjenicu da time krše pravila. U gotovo svim bugarskim restoranima, barovima i kafićima dozvoljeno je korištenje parilica i elektronskih cigareta.

Analitičari procjenjuju kako se o zabrani pušenja na otvorenom ne može ni razgovarati zato što bi to bilo vrlo nepopularno. Čak i u medicinskoj zajednici nema jasne podrške uvođenju takvih mjera.

"Podržao bih nova ograničenja protiv pušenja, posebice elektronskih cigareta na zatvorenim javnim mjestima," izjavio je pulmolog Ivajlo Markov za Euractiv. Prema njemu, pušenje u restoranima u štetno je za djecu i za osobe s dišnim tegobama. Međutim, Markov kaže i da "nema potrebe zabraniti pušenje na otvorenom, jer to nikoga ne smeta."

Prema Jindřichu Vobořilu, češkog nacionalnog koordinatora za drogu, zabrane pušenja na otvorenom nisu put kojim treba ići.

"To je u Češkoj uglavnom obuhvaćeno propisima na lokalnoj razini. Čini mi se da je to dobro. Fokusiranje samo na zabrane uvijek ima svoje negativne aspekte, i pogrešno je misliti da možemo regulirati život da budemo kao strojevi," rekao je Vobořil za Euractiv.

"U ovom trenutku mislim da je mnogo važnije fokusirati se - u smislu utjecaja pušenja na javno zdravlje i utjecaja na javne proračune - na promicanje manje štetnih alternativa. To se pokazuje kao apsolutno ključna potencijalna prekretnica u politikama za reguliranje duhana," kaže Vobořil.

Novi duhanski proizvodi

Japan je bio prva zemlja koja se prije gotovo deset godina prebacila na nove duhanske proizvode - osobito na grijani duhan - koji sada čine više od 35% ukupnog domaćeg tržišta duhana, s trendom rasta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i EU protive se prelasku na nove duhanske proizvode kao alternativi tradicionalnom pušenju. Ustrajavaju kako to što su "manje štetni" ipak i dalje znači da štete ljudskom zdravlju.

Neki zdravstveni djelatnici tvrde da bi takve proizvode mogli koristiti teški pušači, u slučaju da nijedna druga terapija prestanka pušenja nije dala rezultate.

Drugi, kao što je dr. Masakazu Yamakawa, tvrde da se rizik od kancerogenosti cigareta ne može usporediti s novim proizvodima.

"Grijani duhanski proizvodi ne izlažu nas gotovo nikakvim štetnim sastojcima osim nikotina. Nikotin se također eliminira iz tijela vrlo brzo, i smatra se da sam po sebi ima vrlo nisku toksičnost," rekao je dr. Yamakawa za Euractiv.

Međutim, većina zdravstvenih stručnjaka je i dalje skeptična, s obzirom da su dugoročni učinci novih duhanskih proizvoda još uvijek nisu poznati.

Osim toga, dionici u zdravstvu sumnjaju u namjere duhanske industrije kad promovira manje štetne alternative, i podsjećaju da se u prošlosti njihov argument da su "lagane cigarete" zdravije za ljude pokazao lažnim.

Anonimni glasnogovornik Europske komisije rekao je za Euractiv kako Komisija trenutačno provodi sveobuhvatnu analizu zakonskog okvira za nadzor duhana (kroz Direktivu o duhanskim proizvodima i Direktivu o oglašavanju duhana) te kako se u toj analizi "također razmatraju i e-cigarete."

"O vremenskim rokovima za sljedeće korake, u ovoj fazi još nisu dostupni nikakve informacije," zaključio je anonimni glasnogovornik.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Could a ban on outdoor smoking work in Europe?)