Gospodarstvo

GLAVOBOLJA ZVANA MERCOSUR: Sporazum EU i južnoameričkog bloka gotovo sigurno neće biti dogovoren prije europskih izbora

Autor Euractiv/Paul Messad

Izgledi da će sporni trgovinski sporazum EU i Mercosura biti potpisan do lipanjskih europskih izbora sve su manji, potvrdili su francuski i njemački parlamentarni zastupnici za Euractiv

Berlin, Vorfahrt der Teilnehmer zum Compact with Africa im Bundeskanzleramt Bundeskanzler Olaf Scholz SPD begrüßt Emmanuel Macron Staatspräsident der Französischen Republik im Rahmen des Compact with Africa am 20.11.2023 im Bundeskanzleramt in Berlin. Berlin Bundeskanzleramt Berlin Deutschland *** Berlin, participants approach the Compact with Africa at the Federal Chancellery Federal Chancellor Olaf Scholz SPD welcomes Emmanuel Macron, President of the French Republic, to the Compact with Africa on 20 11 2023 at the Federal Chancellery in Berlin Berlin Federal Chancellery Berlin Germany,Image: 823269459, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Christian Spicker / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Christian Spicker / imago stock&people / Profimedia

Početkom veljače ponovno je propao polsljednji krug pregovora o dugo odgađanom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i južoameričkog bloka Mercosur (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj).

Pravila o reciprocitetu u ekološkim i socijalnim standardima i dalje su problematična točka, a Francuska je dosad odbijala složiti se sa sporazumom ako se u njega ne uvrste takozvane "zrcalne klauzule" kojima bi se osiguralo da zemlje Mercosura podliježu istim obvezama zaštite okoliša koje se u EU traže od država članica.

To znači da je vrlo vjerojatno da do sporatuma neće doći prije predstojećih europskih izbora u lipnju.

"Bilo bi idealno da se pregovori zaključe prije europskih izbora. Ali to više nije moguće," rekao je za Euractiv Nils Schmid, njemački zastupnik i glasnogovornik za vanjsku politiku kluba zastupnika socijaldemokratskog SPD-a u Bundestagu.

Francuskoj se "ne žuri da se dođe do zaključka sporazuma," izjavio je Pascal Lecamp, zastupnik Mouvement démocrate (Modem) i predlagatelj rezolucije protiv sporazuma u njegovom sadašnjem obliku, za Euractiv.

Četvrt stoljeća pregovora

O sporazumu se pregovara već 25 godina.

Pregovori su pokrenuti 1999. i imali su za cilj stvaranje najvećeg svjetskog sporazuma o slobodnoj trgovini kojim bi se omogućila trgovina na području s više od 780 milijuna ljudi sa nižim carinama na robu i usluge koje danas imaju vrijednost od 120 milijardi eura godišnje.

Dogovor je konačno postignut 2019., iako je Francuska naknadno odbila odobriti sporazum, jer su ekološka i socijalna jamstva koja je ponudio tadašnji desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro "nedostatna."

Zbog toga je došlo do zastoja, sve dok se na vlast nije vratio socijalistički predsjednik Lula, što je onda pobudilo nadu da bi se sporazum mogao potpisati 2022. godine. Međutim, razgovori su opet zaglavili zbog takozvanih "zrcalnih klauzula."

Europska komisija - isključivo nadležna za trgovinske aspekte sporazuma o slobodnoj trgovini, predložila je uključivanje takozvanog dodatnog protokola koji sadržava socijalne i okolišne klauzule.

Međutim, dodatni protokol ne bi bio obvezujuć, i stoga se smatra nedovoljnim za zemlje EU koje se protive sporazumu. Istovremeno, zemlje Mercosura optužuju EU za uplitanje u njihove unutarnje poslove.

Iako posljednji krug pregovora, održan koncem siječnja i početkom veljače, nije uspio - uz tradicionalni otpor Francuske potaknut prosvjedima poljoprivrednika - Komisija je priopćila kako su razgovori već nastavljeni.

Nastavak pregovora

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je početkom veljače da se rad na sporazumu nastavlja, iako politički dogovor još nije postignut.

Dosad su se sporazumu protivili Francuska, Austrija, Nizozemska i Belgija - dok Španjolska, koja se zalaže za postojeći dogovoreni sporazum, sada želi da se u njega uvrste zrcalne klauzule. Dok su Francuzi čvrsto protiv brzog zaključenja sporazuma, neki s njemačke strane žale se na nedostatak tempa.

"Izgubili smo puno vremena i prilično smo razočarani u Njemačkoj," izjavio je zastupnik SPD-a Schmid za Euractiv.

Schmid, koji je i supredsjedatelj francusko-njemačke parlamentarne skupštine, istaknuo je kako je revitalizirana međunarodna trgovinska politika bila jedna od ključnih točaka programa njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Međutim, kako stvari stoje, "Francuska i Njemačka se neće dogovoriti o sporazumu EU i Mercosura prije europskih izbora," kaže Schmid.

Zastupnik Modema Lecamp slaže se, rekavši za Euractiv kako je to doista "malo vjerojatno."

"Danas taj sporazum Europljanima nije prioritet. Umjesto toga, oni očekuju neki napredak na području imigracije, umjetne inteligencije i proračunskih pravila," dodaje Lecamp.

Nakon prosvjeda poljoprivrednika, pitanja poljoprivredne politike također su gurnuta u crh popisa tema na političkim programima.

"Moramo proći kroz ovu fazu [europskih] izbora i ulazak poljoprivrede u žarište francuske javnosti. Nakon toga, morat ćemo vidjeti možemo li smisliti klauzule za ublažavanje šoka kojeg se pribojavaju francuski poljoprivrednici," zaključuje Schmid.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU-Mercosur unlikely to be finalised before the EU elections)