Gospodarstvo

INFLACIJA U SIJEČNJU: Cijene u Hrvatskoj i dalje rastu brže nego u eurozoni, i dalje smo među inflacijskim rekorderima

Autor Adriano Milovan

Prema preliminarnim podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u siječnju iznosila 4,8 posto, što je bilo manje jedino u usporedbi s Estonijom, dok je prosječna godišnja inflacija u zoni eura iznosila 2,8 posto

Snažan rast cijena hrane brine potrošače
Izvor: Fatih Kucuktezan / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je dinamika rasta cijena početkom ove godine nastavila usporavati, Hrvatska je i u siječnju bila među inflacijskim rekorderima u eurozoni, pokazuju prve procjene inflacije koje su objavili eurostatističari.

Prema njihovim podacima, godišnja stopa inflacije u siječnju u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto.

Hrvatska po inflaciji pretekla dosadašnjeg rekordera, Slovačku

To je manje jedino u usporedbi s Estonijom u kojoj su cijene na malo u siječnju rasle po godišnjoj stopi od pet posto, čime je ta baltička država prestigla dosadašnjeg inflacijskog rekordera u zoni eura, Slovačku, u kojoj je stopa inflacije u siječnju iznosila 4,3 posto na godišnjoj razini.

No, Slovačku je po dinamici rasta cijena u siječnju pretekla i Hrvatska koja je do sada iz mjeseca u mjesec ipak imala nižu stopu inflacije od te karpatske zemlje, pokazuju podaci Eurostata.

Cijene u siječnju više pale u eurozoni nego u Hrvatskoj

Stopa inflacije u Hrvatskoj i u siječnju je bila znatno iznad prosjeka eurozone, u kojoj su eurostatističari detektirali inflaciju od 2,8 posto na godišnjoj razini. Kao i u Hrvatskoj, i u eurozoni u cjelini dinamika rasta cijena u siječnju je usporila, no to je usporavanje u Hrvatskoj ipak bilo veće nego u zoni eura.

Naime, prema podacima Eurostata, Hrvatska je u prosincu prošle godine imala godišnju stopu inflacije od 5,4 posto, dok je prosječna inflacija na razini cijele eurozone tada iznosila 2,9 posto.

No, na mjesečnoj razini, odnosno u siječnju u usporedbi s prosincem, cijene su ipak više pale u eurozoni kao cjelini, nego u Hrvatskoj. O tome govori i podatak da se opća razina maloprodajnih cijena u zoni eura u siječnju smanjila za 0,4 posto, a u Hrvatskoj za 0,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

DZS: Inflacija u Hrvatskoj u siječnju 4,1 posto

Prema prvoj procjeni koju je prošlog tjedna objavio Državni zavod za statistiku (DZS), godišnja stopa rasta cijena na malo u Hrvatskoj je u siječnju iznosila 4,1 posto.

U odnosu na prosinac, odnosno na mjesečnoj razini, stopa inflacije u Hrvatskoj je u siječnju bila negativna, odnosno razina cijena se u odnosu na prosinac smanjila za 0,4 posto, pokazuju podaci državne statistike.

No, ovdje valja podsjetiti kako DZS i Eurostat ne koriste istu metodologiju za izračun inflacije. Naime, DZS koristi indeks potrošačkih cijena, koji je dobar pokazatelj inflacije na razini zemlje, dok Eurostat koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena, koji je pogodan za usporedbu inflacije među zemljama.

Najveća inflacija u eurozoni u Estoniji, najmanja u Finskoj

Kada je riječ o eurozoni, čija je članica od 1. siječnja prošle godine i Hrvatska, najveću godišnju stopu inflacije u siječnju ove godine imala je, kako smo već rekli, Estonija, pet posto.

S druge strane, najmanju godišnju inflaciju, samo 0,7 posto, imala je Finska.

Među članicama eurozone, Eurostat jedino za susjednu nam Sloveniju zasad nije objavio inflacijske podatke za siječanj.

Među velikim članicama najveću inflaciju imala Francuska, a najmanju Italija  

Među velikim članicama zone eura, najveću stopu inflacije u siječnju, 3,4 posto na godišnjoj razini, imala je Francuska. Slijedi Njemačka, s inflacijom od 3,1 posto.

Italija je sada već tradicionalno na dnu inflacijske ljestvice velikih članica. Stopa inflacije u toj zemlji u siječnju je iznosila samo 0,9 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Eurostata.

Cijene hrane više porasle u Hrvatskoj nego u zoni eura

Glavni generator inflacije u eurozoni i Hrvatskoj i u siječnju su bile cijene hrane, pića i duhanskih proizvoda. One su u eurozoni, prema Eurostatovim podacima, poskupile za 5,7 posto u usporedbi sa siječnjem prošle godine, dok je u Hrvatskoj njihov rast, prema podacima DZS-a, bio veći i iznosio je 6,1 posto godišnje.

U Hrvatskoj su znatno više nego u zoni eura poskupile i usluge, 5,9 posto na godišnjoj razini. U eurozoni je rast cijena usluga u odnosu na siječanj prošle godine iznosio četiri posto.

Energenti u siječnju znatno više pojeftinili u eurozoni nego u Hrvatskoj 

S druge strane, u Hrvatskoj su cijene energenata u siječnju pale znatno manje nego u eurozoni.

Naime, preliminarni podaci državne statistike otkrivaju da su cijene energenata u Hrvatskoj u siječnju ove godine bile samo za 0,6 posto manje nego u siječnju prošle godine. Istodobno, cijene energenata u eurozoni pale su za čak 6,3 posto, pokazuju podaci Eurostata i DZS-a.