Gospodarstvo

AMAZON NEPOŽELJAN: Eurozastupnici traže da se lobistima američkog giganta oduzme pristup zgradi Parlamenta

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Lobistima iz američkog diva Amazona trebalo bi ukinuti dozvole za ulazak u Europski parlament "sve dok uprava tvrtke ne bude spremna na iskren dijalog s Parlamentom," traže članovi odbora za zapošljavanje u pismu Roberti Metsoli.

A man climbs the stairs during a plenary session at the European Parliament on January 17, 2024 in Strasbourg, eastern France.,Image: 838054154, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Izvor: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

U pismu, koje je Euractiv dobio na uvid prije slanja, navodi se niz incidenata u kojima taj američki internetski maloprodajni gigant nije poštivao zahtjeve Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) da se odazove sastancima odbora.

Očekuje se kako će pismo biti proslijeđeno Metsolinom uredu u "ponedjeljak ili utorak," doznaje Euractiv iz dva anonimna izvora bliska toj temi. Predsjednik odbora Dragos Pîslaru pristao je potpisati pismo, kazali su iz njegovog ureda za Euractiv.

"S obzirom na opetovano odbijanje Amazona da se odazove na pozive odbora EMPL, željeli bismo zatražiti uvođenje odgovarajućih mjera za povlačenje pristupnica za prostorije Europskog parlamenta, i to za registrirane Amazonove lobiste," navodi se u pismu.

Svaka lobistička skupina u EU ili bilo koji predstavnik interesa kompanija koje zanima donošenje zakona imaju pravo da se o tome izjapnjavaju u parlamentarnim prostorijama, pod uvjetom da su upisani u tzv. registar transparentnosti Europskog parlamenta.

Zauzvrat dobivaju dozvole za fizički ulazak u prostorije Parlamenta. Prema zahtjevu zastupnika, povlačenje Amazonovih pristupnica ne utječe na status kompanije u registru, već samo na pristup lobista zgradama Parlamenta.

Vrijeme za sankcije

U pismu se navode tri slučaja u kojima su dužnosnici Amazona odbili suradnju sa zahtjevima EMPL-a.

U svibnju 2021. Amazon je odbio sudjelovati na raspravi pod nazivom "Amazonovi napadi na temeljna prava i slobode radnika: slobodu okupljanja i udruživanja, te pravo na kolektivno pregovaranje i djelovanje."

Rasprava je uslijedila nakon medijskih otkrića kako je ta američka platforma najavila uvođenje nadzora radnika, "što je možda predstavljalo kršenje europskih zakona o radu, podacima i privatnosti," navodi se u dokumentu.

Amazonov direktor Jeff Bezos bio je pozvan na raspravu, ali je umjesto toga Amazon poslao svoje mišljenje u pisanom obliku, bez menadžera iz kompanije koji bi zamijenili Bezosa.

Drugi slučaj je iz prosinca 2023., kada je otkazan posjet zastupnika iz odbora EMPL u objektima Amazona u Njemačkoj i Poljskoj. Posjet, kojim se htjelo zastupnicima pružiti bolji uvid u svakodnevni život u skladištima Amazona, neočekivano je propao, nakon što je tvrtka rekla da "ne može omogućiti posjet u skladu s ranijim planovima."

U siječnju, Amazon je ponovno navodno odbio sudjelovanje u razmjeni mišljenja "o radnim uvjetima u skladištima Amazona," unatoč tome što im je za to pružena obavijest i omogućeno im je da u tome sudjeluju na daljinu.

"Odbijanjem sudjelovanja u otvorenom dijalogu s Europskim parlamentom, Amazon ne samo da pokazuje nepoštivanje naše institucije, već i ometa proces demokratske kontrole," stoji u pismu.

S druge strane, oglasio se glasnogovornik Amazona u poruci Euractivu. "Pozdravljamo mogućnosti konstruktivnog dijaloga o pitanjima s kojima se sučeljava logistička industrija, i dalje smo predani suradnji s odborom."

Iz Amazona su u ponedjeljak potvrdili da i dalje nude zastupnicima EMPL-a obilazak jednog od Amazonovih objekata "u bliskoj budućnosti."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU lawmakers to Amazon lobbyists: ‘We want you out of Parliament’)