Gospodarstvo

NIŠTA OD MERCOSURA: Macron kaže da je potpisivanje trgovinskog sporazuma s južnoameričkim blokom zaustavljeno

Autor Euractiv/Paul Messad

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Mercosura obustavljeni su, potvrdio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon sastanka Europskog vijeća.

February 1, 2024, Brussels, Belgium: Emmanuel Macron President of the Republic of France at a press conference after the end of the Special European Council Summit, the EU leaders meeting at the headquarters of the European Union. The French President makes a statement and responds to questions from journalists from international media and press. The 27 EU leaders and heads of states had on their agenda to discuss the 2021-2027 budgetary plan and the financial of a 50 billion Euro support package for Ukraine in addition to military, political, economic, diplomatic and humanitarian aid. EU reached a deal on the 50 bln euro aid after Hungary's block was lifted. EUCO in Brussels, Belgium on 1 February 2024,Image: 842713079, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Pravila o reciprocitetu glede "ekoloških i socijalnih standarda" nisu prihvatljiva za europske poljoprivrednike, kazao je Macron, i ponovio svoje argumente protiv sporazuma.

Poljoprivrednici su u četvrtak prosvjedovali u Bruxellesu i tražili zaustavljanje, ili barem smanjenje, slobodne trgovine s trećim zemljama - a posebice protiv potpisivanja sporazuma s južnoameričkim blokom Mercosur (kojeg čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj).

Macron - koji se sučeljava i sa žestokim prosvjedima poljoprovrednika kod kuće - potvrdio je da će pregovori biti "pauzirani" - iako je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis krajem tjedna trebao otputovati u Brazil na njegovo potpisivanje.

Pregovori su isprva bili dovršeni 2019., no onda je potpisivanje zapelo zbog bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara koji nije htio obuzdati krčenje šumskog pokrova u Amazoni. Nakon što je njega zamijenio Lula da Silva 2022. godine pregvori su nastavljeni.

Sporazum je mogao biti potpisan u srpnju 2023. - ali tada je Francuska blokirala potpisivanje, a razlog je bilo nezadovoljstvo što u sporazumu nema tzv. zrcalnih klauzula, odnosno recipročnih propisa o "ekološkim i socijalnim" pitanjima.

Macron je razgovarao o tome i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

"Naravno, branimo legitimne interese poljoprivrednika u trgovinskim pregovorima, posebice osiguravanjem poštenih pravila za standarde koje treba poštovati u trgovinskim sporazumima," kazala je nakon sastanka Europskog vijeća.

Preispitivanje europskog pristupa

Macron poziva na "dubinsko preispitivanje europske logike i pristupa." Stoga se zalaže za "pregovaračke modele nove generacije" kao što su oni s Novim Zelandom i Čileom, kaže Macron - dok ovog s Mercosurom opisuje kao "anakronizam."

Kao što je francuski premijer Gabriel Attal ranije izjavio, Francuska želi da EU uspostavi "europski nadzor nad uvozom proizvoda." Ovakav razvoj vjerojatno neće biti dobro primljen s druge strane Atlantika. U srpnju, kada su propali pregovori summita EU-CELAC, šefovi država Mercosura kritizirali su "nepovjerenje" EU u njihovu sposobnost provedbe pravila o održivom razvoju u svojim zemljama.

Zvuk traktora

U Europi traktori na cestama bruje. Ako se proizvodi uvezeni iz trećih zemalja ne oporezuju po istim pravilima kao i europski proizvodi, "ekstremi će jačati," poručuje Macron. A sudeći po posljednjim anketama za europske izbore, čini se da je u pravu.

Ono što je potrebno, tvrdi Macron, jest stajalište "dosljednosti i jasnoće" iza kojeg bi stala cijela EU, jer se Francuska neće moći sama boriti - između ostalog i zato što nema zakonskih ovlasti blokirati sporazum. Ipak, Francuska je unutar EU prilično utjecajna.

"Svaki put kada smo ukazivali na nedosljednosti [u ovom sporazumu], ostale zemlje su nas pratile," kaže Macron, misleći na blokiranje pregovora prošlog srpnja.

Olof Gill, glasnogovornik za trgovinu i poljoprivredu u Europskoj komisiji, reagirao je na izjave Macrona u komentaru za Euractiv.

"Potpuno je netočno reći da je potpredsjednik Dombrovskis "otkazao svoj put." Dombrovskis je spreman putovati kako bi se sastao sa svojim kolegama, u slučaju da je politički dogovor na dohvat ruke. Međutim, nakon posljednjeg sastanka glavnih pregovarača, to nije slučaj."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU-Mercosur trade agreement negotiations halted hours before signing, says Macron)