Gospodarstvo

RUSKI DIJAMANTI: Europska unija uvela sankcije i za najveću rusku kompaniju za drago kamenje

Autori Reuters Euractiv/Alexandra Brzozowski

EU je u srijedu na popis sankcioniranih entiteta uvrstila tvrtku Alrosa, najvećeg proizvođača dijamanata na svijetu, kao i njenog direktora Pavela Aleksejeviča Marinčeva.

A view of diamond rings for sale at a trade fair for synthetic diamonds in Zhengzhou in central China's Henan province Wednesday, Sept. 20, 2023. Henan produces approximately 12 billion carats of industrial synthetic diamonds each year.,Image: 807246294, License: Rights-managed, Restrictions: CHINA OUT, Model Release: no, Credit line: ZUO DONGCHEN / Newscom / Profimedia
Izvor: ZUO DONGCHEN / Newscom / Profimedia

Alrosa je još jedna ruska tvrtka kojoj je EU nametnula zabranu poslovanja.

"U skladu sa zabranom trgovine dijamantima koja je uvedena u 12. paketu sankcija, EU danas na popis uvrštava Alrosu, najveću tvrtku za eksploataciju dijamanata na svijetu, i njezinog direktora," izjavio europski šef dipomacije Josep Borrell na društvenim mrežama.

Alrosa i njezin direktor sada imaju zabranu izdavanja viza za putovanje u EU, a imovina koju drže u EU će im biti zamrznuta.

Na Alrosu otpada oko 90 posto ruske proizvodnje dijamanata, i smatra se da čini "važan dio gospodarskog sektora koji osigurava znatne prihode ruskoj vladi." Ruski izvoz dijamanata iznosio je ukupno oko 4 milijarde dolara u 2022. godini.

EU je u prosincu odlučila zabraniti uvoz prirodnih i sintetskih dijamanata iz Rusije, u koraku koordiniranom sa skupinom G7. Zabrana je stupila na snagu 1. siječnja. Do rujna bi se zabrana trebala pooštriti i proširiti i na uvoz ruskih dijamanata koji se prerađuju u trećim zemljama.

Takvu zabranu je bilo teško donijeti jer je teško pratiti sljedivost dijamanata. Podrijetlo dijamanta određuje se na početku nabavnog lanca kad svaki dijamant dobije certifikat po tzv. Kimberley Procesu, koji je osmišljen za okončanje prodaje tzv. "krvavih dijamanata" - dijamanata koji se vade u afričkim rudnicima i koji se koriste za financiranje ratova.

Međutim, nakon što dođu na tržište drago kamenje je teško pratiti. Najveće svjetske kompanije za trgovinu dijamanata su bile protiv takve zabrane, tvrdivši kako bi ona naštetila globalnoj trgovini.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU adds Russia’s biggest diamond producer Alrosa to sanctions list)