Gospodarstvo

SPOR OKO ČELIKA: Komisija produžila moratorij na carinu za američki čelik i aluminij do ožujka 2025.

Autor Euractiv/János Allenbach-Ammann

Europska komisija do ožujka 2025. neće uvoditi carine za američki čelik i aluminij, u nadi da će se do tada s SAD-om dogovoriti sporazum o zelenom čeliku i aluminiju, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

December 19, 2023, Granite City, IL: Sparks fly as a ladle (right) of molten hot iron is poured into a vessel of scrap during the steel manufacturing process the U.S. Steel Granite City Works plant in Granite City, Illinois, on Thursday, June 28, 2018.,Image: 831007247, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Carson / Zuma Press / Profimedia
Izvor: David Carson / Zuma Press / Profimedia

EU je bila uvela tarife na uvoz američkog čelika i aluminija kao odgovor na namete na europske sirovine koje je uveo predsjednik Donald Trump. Njegov nasljednik, Joe Biden, dogovorio je u listopadu 2021. obostranu suspenziju tarifa na dvije godine.

Dvogodišnja suspenzija tarifa trebala je pružiti vrijeme da Bruxelles i Washington dogovore sporazum o zajedničkom načinu prijelaza na zeleniju industriju proizvodnje čelika i aluminija, i borbu protiv prekomjerne globalne proizvodnje.

Kineske subvencije za proizvodnju čelika doživljavale su se kao opasnost za američku i europsku industriju čelika, što je od strateške važnosti za vojnu industriju, kao i druge sektore. No, EU i SAD zasad još uvijek ne uspijevaju naći zajednički jezik.

Američka vlada traži izuzeće za svoje čeličane od tzv. poreza na ugljik pri uvozu u EU (CBAM), a također želi i da EU i SAD uvedu zajedničku vanjsku tarifu za strane proizvođače čelika. Za Komisiju je to neprihvatljiv prijedlog, jer smatra da bi se time prekršila pravila WTO-a. Umjesto toga, EU želi da i SAD uvede namet sličan europskom CBAM-u.

Američki izbori 2024.

Izostanak dogovora značio bi da bi se po isteku dvogodišnjeg moratorija uzajamne tarife iz doba Trumpa ponovno automatski uvele - a u takvim okolnostima Bidenovoj vladi bi bio sužen prostor za dogovor s EU.

Biden će se na izborima krajem 2024. vjerojatno morati boriti protiv Donalda Trumpa, koji trenutno dobro stoji u anketama, i koji će vjerojatno zagovarati izolacionizam u trgovinskoj politici. Osim toga, američka industrija čelika koncentrirana je u ključnim američkim tzv. swing državama, što znači da se radi o važnom biračkom tijelu.

U službenim priopćenjima Komisija mudro šuti o razlozima produljenja moratorija do ožujka 2025. - iako je to upravo verijeme kad se očekuje da bi na vlast mogla doći nova američka vlada.

Nastavak razgovora - ali i tužbi

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u priopćenju da se tom odlukom "pruža potreban prostor za nastavak potpunog i trajnog ukidanja 232 tarife na europske izvozne proizvode, te rad na rješavanju problema globalnog viška proizvodnje i dekarbonizacije industrije čelika i aluminija."

Po dogovoru, SAD bi zauzvrat trebao odgoditi uvođenje carina do kvote, tj. količine određene po prošlom volumenu trgovine čelikom. Međutim, SAD sa svoje stranr tu odluku još nije formalno usvojio.

U reakciji na društvenim mrežama, predsjednik odbora za trgovinu Europskog parlamenta Bernd Lange nazvao je tu odluku "ne baš savršenim - već pragmatičnim - rješenjem."

Lange je također pozvao i na nastavak postupka Europske unije koja je prijavila SAD Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), za što je rekao da se ne radi o eskalaciji, "već samo o logičnom postupanju."

Nejasno je što bi EU time mogla postići, s obzirom na to da SAD trenutačno blokira rad tijela za žalbe WTO-a i ignorira mehanizme WTO-a za rješavanje međudržavnih sporova.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission postpones reintroduction of steel tariffs until after US election)