Gospodarstvo

TROŠKOVI ŽIVOTA U SVJETSKIM METROPOLAMA: Najskuplji život u Singapuru i švicarskim gradovima, najjeftiniji u Damasku

Autor Adriano Milovan

Troškovi života u svjetski metropolama znatno su porasli u posljednjih godinu dana, kako zbog visoke inflacije, tako i zbog kretanja vrijednosti valuta, pokazuje istraživanje londonskog EIU-a

Zürich, Švicarska
Izvor: Giulio Andreini/UCG/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Singapur i Zürich su najskuplji, a Damask i Teheran najjeftiniji gradovi za život, pokazuje nova analiza The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine analitičara vezanih uz poznati londonski tjednik The Economist.

Njihove kalkulacije troškova života u 173 svjetske metropole pokazuju da je život u Singapuru i Zürichu nešto skuplji čak i od onoga u New Yorku, iako razmjerno malo, samo za četiri posto.

S druge strane, troškovi života u Teheranu čine samo petinu životnih troškova u New Yorku. U sirijskoj prijestolnici Damasku još su i manji te iznose tek 13 posto troškova života u New Yorku.

U Europi najskuplji gradovi u Švicarskoj

Singapur i Zürich su najskuplji gradovi za život u ovoj godini, ali životni troškovi nisu puno manji ni u nizu drugih europskih i svjetskih metropola.

Kao i obično, po troškovima života prednjače gradovi u Švicarskoj. To se dijelom može objasniti snagom švicarskog franka kao "sigurne luke“ za ulagače u kriznim vremenima. Zbog toga je i tečaj franka sada manje-više izjednačen s vrijednošću eura i američkog dolara.

U svakom slučaju, osim Züricha, koji je najskuplji europski grad, dok prvo mjesto u svijetu dijeli sa Singapurom, na drugom mjestu u Europi i trećem u svijetu nalazi se Ženeva. U njoj su troškovi života izjednačeni s onima u New Yorku, najskupljem američkom gradu, pa ta dva grada dijele treće mjesto svjetske ljestvice.

Pariz najskuplji grad u EU i eurozoni

Među top 10 najskupljih gradova u svijetu nalaze se još dvije europske metropole - Pariz i Kopenhagen, pokazuje istraživanje EIU-a.

Francuska je prijestolnica, naime, zauzela sedmo mjesto na globalnoj ljestvici. Istodobno, nalazi se na trećem mjestu po skupoći u Europi i na prvom u Europskoj uniji i eurozoni. Troškovi života u Parizu za devet posto su manji od onih u New Yorku.

Kopenhagen je ove godine na osmom mjestu u svijetu. Troškovi života u danskoj prijestolnici su za 11 posto manji nego u New Yorku te neznatno manji od onih u Parizu.

Time je Kopenhagen po skupoći zauzeo četvrto mjesto u Europi i drugo u EU.

Život u SAD-u najskuplji u New Yorku, Los Angelesu i San Franciscu

Na popisu 10 najskupljih gradova u svijetu nalazi se više američkih gradova.

Osim već spomenutog New Yorka, koji sa Ženevom dijeli treće mjesto u svijetu i koji je najskuplji grad u Zapadnoj hemisferi, u top 10 najskupljih gradova ulaze i Los Angeles, koji je šesti po skupoći u svijetu i drugi u SAD-u, te San Francisco, koji se po skupoći smjestio na deseto mjesto u svijetu i treće u SAD-u. Troškovi života u oba grada u Kaliforniji nisu puno niži od onih u New Yorku.

Singapur i Hong Kong najskuplji u Aziji

Među 10 najskupljih svjetskih gradova našao se i Hong Kong, koji je zauzeo peto mjesto. To ga čini drugim najskupljim gradom u Aziji, iza Singapura.

I u Hong Kongu su troškovi života tek za nijansu manji od onih u New Yorku.

Na deveto mjesto po skupoći u svijetu smjestio se Tel Aviv, s troškovima života koji su za 11 posto manji od onih u New Yorku.

Iz perspektive rata u kojem se posljednjih gotovo dva mjeseca nalazi Izrael, to može izgledati čudno, no valja znati kako su podaci za istraživanje EIU-a prikupljani neposredno pred početak obračuna Izraela i Hamasa.

Troškovi života u Berlinu za četvrtinu manji nego u New Yorku

Među ostalim europskim metropolama na listi najskupljih gradova, vrijedi spomenuti Berlin, u kojem su troškovi života otprilike za četvrtinu manji nego u New Yorku, što njemačku prijestolnicu svrstava tek na 42. mjesto globalne ljestvice.

Visoka inflacija u velikoj je mjeri povećala troškove života diljem svijeta. Računice EIU-a pokazuju da je u proteklih 12 mjeseci život u svjetskim metropolama poskupio za 7,4 posto. To je, međutim, ipak nešto manje nego godinu ranije, kada je, zbog ruske invazije na Ukrajinu i skoka cijena energenata i hrane, rast troškova života u svjetskim metropolama iznosio 8,1 posto.

Međutim, to i nije velika utjeha, posebno kada se zna da najviše poskupljuje hrana. Također, velik rast bilježe i cijene usluga. Rastu i cijene odjeće i kozmetike, posebno u Europi.

Životni troškovi u Caracasu u godinu dana porasli za čak 450 posto 

No, rast troškova života nije jednak u svim dijelovima svijeta, pa tako ni u svim metropolama. Dok se taj rast u europskim i američkim gradovima još koliko-toliko drži pod kontrolom, u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, život je u samo godinu dana poskupio za nevjerojatnih 450 posto, izračunali su u EIU-u.

Istodobno, životni su troškovi u Damasku porasli za 321 posto, a u Teheranu za 49 posto, pokazuju podaci EIU-a.

Troškovi života u Moskvi i Sankt Peterburgu kao u Nairobiju

Osim lavine poskupljenja, velik utjecaj na troškove života ima i vrijednost nacionalne valute. Jača valuta u pravilu znači i skuplji život, što se vidi i po plasmanu europskih i američkih gradova te Singapura i Hong Konga.

S druge strane, valuta koja slabi za sobom vuče i životni standard. Primjer za to je slučaj ruskog rublja, čija je vrijednost, zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Rusiji, potonula u odnosu na dolar i euro. Posljedica toga je i jeftiniji život u Moskvi i Sankt Peterburgu u usporedbi s gradovima na Zapadu.

I dok je Moskva ne tako davno spadala među najskuplje europske, pa i svjetske gradove, sada na globalnoj ljestvici zauzima tek 142. mjesto, s prosječnim troškovima života koji su upola manji od onih u New Yorku.

Slično je prošao i Sankt Peterburg, rodni grad ruskoga predsjednika Vladimira Putina i nekadašnja carska prijestolnica, koja se po skupoći življenja ove godine nalazi tek na 147. mjestu u svijetu.

Inače, troškovi života i u Moskvi i u Sankt Peterburgu danas su otprilike na razini onih u Nairobiju u Keniji, pokazuju podaci EIU-a. Takav pad na svjetskoj ljestvici dogodio se unatoč tome što Rusija nema problema s energentima, čije su cijene u prethodnom razdoblju bile glavni inflacijski okidač na zapadu Staroga kontinenta.

Loše je plasiran i Kijev. Ukrajinska je prijestolnica po skupoći ove godine na 132. mjestu među svjetskim metropolama. Razlog tako lošeg plasmana je, naravno, rat.

Troškovi života u Pekingu i Tokiju za trećinu manji nego u New Yorku

Kada je riječ o metropolama u ostatku svijeta, vrijedi spomenuti da je u ovogodišnjem istraživanju Peking zauzeo 60. mjesto. Troškovi života u kineskoj prijestolnici otprilike su za trećinu manji od onih u New Yorku.

U EIU-u kao glavne razloge jeftinijeg života u kineskim gradovima navode spor oporavak od koronakrize i slabljenje juana prema vodećim svjetskim valutama.

Tokio se također nalazi na 60. mjestu. I u japanskoj prijestolnici životni troškovi otprilike za trećinu zaostaju za onima u New Yorku.

I Peking i Tokio ove se godine nalaze na slabijim pozicijama nego godinu ranije.

Velik rast troškova života u meksičkim gradovima

Zato je snažno poskupio život u gradovima u Meksiku. Tako su meksički gradovi Santiago de Quretaro i Aguascalientes urbana središta koja su u godinu dana najviše skočila na svjetskoj ljestvici skupoće, pa sada zauzimaju 51., odnosno 82. mjesto u svijetu.

To je, napominju u EIU-u, rezultat jačanja meksičkog peza prema dolaru, kao i rasta kamatnih stopa te porasta stranih ulaganja u meksičko gospodarstvo.

Snažan rast ima i San Jose, glavni grad Kostarike, koji je ove godine zauzeo 70. mjesto po skupoći u svijetu.

Inače, troškovi života u meksičkim i kostarikanskim gradovima danas su otprilike za trećinu manji nego u New Yorku. Tako nešto je još do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Upravo zbog niskih cijena, mnogim su Amerikancima Meksiko i zemlje Srednje Amerike ranije bile šoping meke.

Buenos Aires među gradovima koji su najjeftiniji za život 

Zato se među najjeftinijim metropolama svijeta nalaze prijestolnice nekih drugim zemalja Latinske Amerike.

Tako je Buenos Aires, glavni grad Argentine, ove godine po troškovima života na 163.mjestu u svijetu. Cijene u Buenos Airesu su gotovo dvije trećine manje od onih u New Yorku.

Niski troškovi života i u Karachiju i Tripoliju

Među najjeftinijim gradovima svijeta su i Karachi u Pakistanu te Tripoli u Libiji.

Karachi je zauzeo 170., a Tripoli 171. mjesto na globalnoj ljestvici. Jeftiniji život nego u tim gradovima je jedino u Teheranu i Damasku, pokazuje istraživanje EIU-a.