Gospodarstvo

EUROPSKI POSLODAVAČKI SUMMIT: 'Dok bude predsjedala Unijom, Belgija mora iznijeti prijedloge za rast konkurentnosti EU'

Autor Adriano Milovan

BusinessEurope, udruženje europskih poslodavaca u sastavu kojeg je i HUP, od belgijskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici sljedeće godine očekuje i poticaj razvoju malih i srednjih poduzeća

BusinessEurope na sastanku u Bruxellesu
Izvor: HUP

Čelni ljudi poslodavačkih udruga iz Europe, članica lobističke grupe BusinessEurope, okupili su se u petak u Bruxellesu te su belgijskoj vladi, koja od sljedeće godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, predstavili svoje prioritete.

Sastanak u Bruxellesu organizirala je Udruga poslodavaca Belgije (VBO-FEB), a Hrvatsku je na sastanku predstavljala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Preciznije, na sastanku u Bruxellesu bili su predsjednica HUP-a Irena Weber i direktor Odjela za politike EU i međunarodne poslove Marko Jurčić, priopćili su u ponedjeljak iz HUP-a.

'Belgijsko predsjedanje Unijom ključno za daljnji razvoj'

U udruženju BusinessEurope ocjenjuju da je rast europskog gospodarstva u ovoj godini usporio te da će prva polovica sljedeće godine, tijekom koje Belgija predsjeda Unijom, biti ključna za daljnji razvoj.

"Pozivamo nadolazeće belgijsko predsjedništvo da brzo usvoji prijedloge ključne za konkurentnost i razvoj europskih malih i srednjih poduzeća. Potrebno je stvoriti regulatorni okvir koji podržava tvrtke, uspostaviti ravnotežu između sigurnosti i otvorenosti te obogatiti Zeleni dogovor kroz Industrijski sporazum. EU treba aktivno sudjelovati u sklapanju trgovinskih sporazuma kako bi europskim tvrtkama omogućila pristup novim tržištima i ulaganjima“, poručio je predsjednik BusinessEurope Fredrik Persson, a prenosi HUP u priopćenju.

Sastali se s Dombrovskisom i belgijskim kraljem Filipom

Predstavnici BusinessEurope sastali su se s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

Primio ih je i belgijski kralj Filip, zaključuje se u priopćenju HUP-a.