Gospodarstvo

I HRVATSKE TVRTKE NA ZASJEDANJU 'PODUZETNIČKOG PARLAMENTA' U BRUXELLESU: Poduzetnike brinu energenti i manjak radnika

Autor Adriano Milovan

Na šestom zasjedanju Europskog parlamenta poduzetnika u Bruxellesu sudjelovalo je preko 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje, a među njima je bilo i desetak poduzetnika iz Hrvatske

Predstavnici hrvatskih tvrtki a zasjedanju Europskog parlamenta poduzetnika u Bruxellesu 2023.
Izvor: HGK

Više od 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje, među kojima je i desetak iz Hrvatske, sudjelovalo je na šestom Europskom parlamentu poduzetnika u Bruxellesu, priopćili su u utorak uz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Europski parlament poduzetnika je forum na kojem gospodarstvenici iznose stavove o tome kako politike Europske unije utječu na poslovnu zajednicu, sastaju se sa zastupnicima u Europskom parlamentu i nude svoje prijedloge i rješenja.

U izaslanstvu predstavnici nekih od vodećih hrvatskih tvrtki

Glavne teme novog "zasjedanja“ Europskog parlamenta poduzetnika bile su visoke cijene energenata, problemi s opskrbnim lancima i nedostatak kvalificiranih radnika. Sa svim tim problemima suočavaju se i hrvatski poduzetnici.

"Izazovi naših poduzetnika su također, prije svega, nedostatak kvalificirane radne snage, prekvalifikacija, troškovi rada, nedostatak i cijene sirovina. Ovo je još jedna prilika da pridonesemo kreiranju politika i odluka na europskoj razini koje će uzeti u obzir potrebe poduzetnika“, ocijenila je glavna tajnica Marina Rožić, koja je predvodila izaslanstvo HGK u Europskom parlamentu poduzetnika.

U izaslanstvu su, ističu u Komori, sudjelovali i predstavnici Infobipa, King ICT-ja, Ine, Rive sunca, Amadria Parka, Spegre i Tahografa.

'Na europskim bi izborima trebale dominirati ekonomske teme'

Predsjednik Eurochambresa, europskog udruženja gospodarskih komora, Vladimir Dlouhý, kazao je kako su ovo izazovne godine za poslovnu zajednicu u EU i šire.

Otvarajući skup, Dlouhý je ukazao na važnost takvih događaja, posebno u kontekstu predstojećih izbora za Europski parlament, na kojima bi, zaključio je, gospodarske teme trebale biti ključne.